Tomas Lappalainen: I'Ndrangheta - en bok om maffian i Kalabrien

Publicerad
Uppdaterad
Anders Ehnmark läser Tomas Lappalainens bok l 'Ndrangheta - en bok om maffian i Kalabrien.
Tomas Lappalainen har skrivit ännu en fin bok om Italiens efterblivenhet, som ju är egendomligt blomstrande, ’Nndrangheta är maffian i Kalabrien, på stövelspetsen. Tidigare har vi fått lära känna andra framträdelseformer, som i Neapel. Maffian finns överallt.
Italien enades som bekant inte, utan alla möjliga styrelsesätt levde kvar på lokal nivå. Maffian är på så sätt en blandning av lokalt självstyre och kriminell marknadsorientering. Mycket duktiga entreprenörer nere på stövelspetsen sköter sålunda kokainimporten med ubåtar. Kokainet kommer från Colombia.
Lappalainen har en flanerande reportagestil som passar bra. Han är där som det heter, eller hette (i dag är ingen där), och lägger ett pussel med små skarpa bitar. Vi rör oss mest i Aspromonte, det gåtfulla berget längst ned, där man än i dag talar grekiska i skrevorna. En varm, solidarisk och livsfarlig kultur tar form. Olydnad leder genast, som man sa även på våra skolgårdar, till en smäll och en duns.
Det finns undantag. Franska revolutionen drivs av en ensam hjälte i bergen, om än i efterhand. Det är den som saknas. Demokratin uppfanns inte. Landsbygden ingick inte i det Italien som enades cirka 1861.

Jag tycker det är en mycket upplysande berättelse, inte minst då vi följer hur staten försöker infiltrera det lokala banditstyret. Det gnager längst ned i Italien. Hungriga tänder hugger in på allt medborgarna eventuellt beslutar. Gramsci har skrivit intressant om det där.
Det som gör historien nästan hotfull just nu är ju att maffian inte bara tar hand om det lilla utan också det stora. Den nuvarande premiärministern Berlusconi är en sann mafioso även om han inte kommer söderifrån. Staten organiserad för lönsamma brott är hans grundidé. Man grips nästan av sympati för skurkarna i bergen då man tänker på Berlusconi. Det enda man inte förstår är varför demokratin dött. I allt förtryck brukar demokrati förr eller senare uppfinnas.
Anders Ehnmark
Anders Ehnmark
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag