Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressens Tomas Bannerhed får pris

Tomas Bannerhed. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Expressen-medarbetaren Tomas Bannerhed får Fagerbergpriset, som delas ut av Linnéuniversitetet ”för främjande av förståelsen och upplevelsen av språket och litteraturen som konst”.  

Hans senaste bok är ”Lugnet” från 2018. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Stort grattis Tomas! Det här är knappast ditt första pris, din debutroman ”Korparna” belönades ju med Augustpriset, men jag måste ändå ställa sportfrågan... hur känns det? 

Väldigt bra! Även prisade författare tvivlar ofta – åtminstone gör jag det – och varje sådan här uppmuntran innebär att självtvivlet får sig en välbehövlig törn. Dessutom är det lite extra glädjande att få ett stipendium som man inte har sökt, särskilt när det också innehåller en del pengar. 

Författaringenjören Sven Fagerberg läses tyvärr inte särskilt mycket längre, även om superklassikern ”Höknatt” kom i nyutgåva för knappt två decennier sedan. Har du någon särskild relation till honom? Finns det någon bok du kan rekommendera? 

Jag var ganska fångad av just ”Höknatt” en gång i tiden, framför allt av språket – spänsten, humorn, pregnansen – men jag läste tydligen ändå inte ut den. Det måste ha varit under arbetet med ”Korparna”, och då blev mycket liggande halvläst eftersom jag alltid var upptagen av min egen text som aldrig ville bli klar. Men bara titeln gör ju att ”Höknatt” måste läsas. 

Författaren och ingenjören Sven Fagerberg, berömd för romaner som ”Höknatt” och ”Det vitmålade hjärtat”. Foto: OKÄND

Prissumman är på 70 000 kronor. Vad ska du göra med dem? 

– Först champagne, sedan en ny dator eftersom min gamla har börjat skapa stora svarta rektanglar lite varstans på skärmen, och därefter kanske lite skrivtid deluxe på Sigtunastiftelsen. En fantastisk plats för läsande, skrivande och allmän flykt från tidens jäkt. 

Och nästa bok, får man fråga om den? 

– Nej, tyvärr. Jag säger som Ivar Lo: släpper man in ljus i mörkrummet så förstör man bara bilderna. Men den kommer, nästa bok. Tror jag.

Är litteraturmannen utrotningshotad? 

Ensamma, patetiska, kränkta, fattiga, bittra.

De unga författarna Elis Monteverde Burrau och Jack Hildén diskuterar frånvaron av unga författarmän i Sverige med Daniel Sjölin. Se det senaste avsnittet av veckomagasinet Kultur-Expressen.