Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli gör "En varg söker sin pod". Foto: Arvida ByströmLiv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli gör "En varg söker sin pod". Foto: Arvida Byström
Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli gör "En varg söker sin pod". Foto: Arvida Byström
Maria Sveland gav nyligen ut boken "Bitterfittan 2". Foto: SAGA BERLINMaria Sveland gav nyligen ut boken "Bitterfittan 2". Foto: SAGA BERLIN
Maria Sveland gav nyligen ut boken "Bitterfittan 2". Foto: SAGA BERLIN

Sorry, we can't do it!

Publicerad

Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli läser Maria Svelands bok "Bitterfittan 2" och föreslår ett nytt feministiskt slagord.

Uppföljaren till "Bitterfittan" handlar om singelmamman Saras liv efter skilsmässan, och i veckans avsnitt av "En varg söker sin pod" recenserar Liv och Caroline boken grundligt.

Caroline har bland annat fastnat för en passage där Sara funderar över Madickens mamma, en hemmafru som jämt har migrän och behöver tas om hand av make och hushållerska.

Den självständiga "bitterfittan"

Sara själv har aldrig bett om hjälp och känner sig helt oförstående inför denna borgerliga kvinnotyp. 

– Mellan raderna upplever jag att det är fel att be om hjälp. Man ska vara en stark kvinna som klarar det själv, säger Caroline.

– Det är det där "we can do it" som alltid är närvarande, säger Liv.

Men är detta ideal verkligen konstruktivt för kvinnokampen i dag, frågar de sig.

 

LÄS MER: Maria Svelands "Bitterfittan 2" missar männen

 

"I can't do it"

– Det hade kunnat vara lika feministiskt att ha en affisch där det en kvinna står med armarna nedåt och säger: "I can't do it, I'm really sorry", säger Liv.

Caroline håller med:

– Ett slags lathet som metod.

– Jag tycker inte att du ska kalla det lathet, det är bara att inte ta etthundra procent ansvar i ett hem ner till vad vi ska ha för prylar i garderoben, säger Liv.

 

TV – Ebba Witt-Brattström om "Bitterfittan 2": "Svensk jämställdhet är jämställdhet för män" 

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag