Sjungande SD-anhängare Foto: Robban Andersson
Sjungande SD-anhängare Foto: Robban Andersson

Tjalla lalla på dig, Jimmie!

Publicerad

Jonas Gardell bekymrar sig över hur SD vårdar det kulturella arvet.

När de exalterade Sverigedemokraterna skulle hylla sin ledare som tagit dem in i riksdagen sjöng de sådär fotbollskörsskrålande (med försök till basröster trots att de unga gossarna uppenbarligen var tenorer/ goss-sopraner, men sånt tycker jag bara är gulligt): JIMMIE ÅKESSON TJALLA LA LA LA! JIMMIE ÅKESSON TJALLA LA LA LA!
Nu har jag inget som helst emot sången JIMMIE ÅKESSON TJALLA LA LA LA!
Den var glad och medryckande, det var nästan lite svårt att sitta still hemma i soffan: JIMMIE ÅKESSON TJALLA LA LA LA!
Min enda invändning är rent sverigedemokratisk. Enligt dem själva skall nämligen kulturen ha ”folklig förankring och på ett tydligt sätt lyfta fram det nationella och lokala kulturarvet”.
Pojkar, pojkar, pojkar: nu förstår jag att ni var glada och liksom rycktes med lite obetänksamt, men JIMMIE ÅKESSON TJALLA LA LA LA! är möjligen folkligt men hur i all världen lyfter det fram det svenska ”nationella och lokala kulturarvet?”
När ni nu fick chansen att visa på era höga ambitioner, hur gick det så fel? Eller var det så att ni i stundens hetta inte kom på någon sång som lyfte fram det nationella och lokala kulturarvet?
JIMMIE ÅKESSON TJALLA LA LA LA! hade visserligen en nyskriven svensk text (Bravo!!!) men melodin var ju uppenbarligen ”Brown girl in the ring” som gjorts känd av negerorkestern Boney M.
Sången är från början dessutom en traditionell visa från Väst-Indien. VÄST-INDIEN!!!
Hur kunde ni? Hur tänkte ni? Jimmie Åkesson! Som nybliven sympatisör tar jag mig för pannan!
En ursäkt och en förklaring är verkligen på sin plats!
Nästa gång ni vinner något val vill jag därför redan nu att Du lovar att ni i glädjeruset sjunger någon av följande sånger:
”Tula hem och tula vall, tula långt bort i mossen”, ”Jag vet en dejlig rosa”, ”Gammal Fäbopsalm från Dalarna” eller möjligen ”En gång så gick jag med herrarna i hagen”.

Jonas Gardell
kulturen@expressen.se

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag