Tinder gör kvinnor till obetalda horor

Dejtingappen Tinder.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
Skribenten Saga Cavallin.
Foto: Privat / Saga Cavallin

När ska myten om en konsekvenslöst utlevande sexualitet som självklart progressiv slutligen dö?

Saga Cavallin ser en sexuell kontrarevolution i spåren av metoo.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT. Nyligen släppte artisten Daniela Rathana singeln ”Ansikte”. Låten handlar kort och gott om att man som tjej bör sätta sig på killens ansikte under sex, ”om han dör kommer han dö mätt”, enligt en textrad med rätt aggressiv glimt i ögat. Låtens övergripande tema är just att som tjej ta kommando över den egna sexualiteten och liggnarrativet. ”Se det som en maktgrej”, sjunger Rathana.

https://www.youtube.com/watch?v=5LvBBb49foA

När ska myten om en konsekvenslöst utlevande sexualitet som självklart progressiv och frigörande slutligen dö? Dubbeltänkandet är frustrerande. Heterosex är en farozon där du riskerar att utsättas för våld, maktmissbruk och övergrepp, men också den främsta arenan för frigjordhet och självförverkligande. Parallellt med att ”Ansikte” släpps pågår en hätsk debatt om problemet med att unga har för mycket, för destruktivt sex. Det går inte ihop.

För det enda den sexuella revolutionen egentligen åstadkommit är ju att tvinga alla kvinnor bli obetalda horor under bordellmamman Tinder. Vi lyckades inte skriva om den patriarkala sexualitetens regelbok, männen dominerar fortfarande spelplanen och vi måste spela med. Att ”se det som en maktgrej” känns naivt aningslöst. Och helt ute.

En mindre 68-ig hållning är svår att föreställa sig.

Arvet efter metoo ser ut att bli en sexuell kontrarevolution. 1968-sexualiteten var en historisk parentes. Flera undersökningar publicerade de senaste åren visar att frivilligt eller ofrivilligt celibat blir allt vanligare hos yngre. Samtidigt vittnar de mest framgångsrika i den sexuella ekonomin om grova kränkningar, vilka helst ska leda till att olika personer förlorar sina jobb i den faktiska ekonomin. Allt pekar mot att vi i västvärlden är involverade i att förhandla fram ett nytt, konservativt sexuellt kontrakt, bestående av antingen total avhållsamhet tills du hittar en partner eller på förhand uppgjorda samtyckesformulär.

Rathana sjunger ”ingen love, inga rosor, bara kött mot kött ingen här är nån oskuld”. Det duktigt knapplösa knull hon beskriver är i vår samtid dock förpassat till marginalen. ”Treat yourself”-synen på sexuell konsumtion är på väg att bytas mot en mer medelklassigt ”flygskammig” inställning. Joel Halldorf skrev tidigare på Expressens kultursida om avsnitt 59 av ”Stormens utveckling”, där Liv Strömquist ger sig in i destruktivt sex-debatten. 

Hon spelar upp ett klipp från podcasten ”C/o Rung” vilka hävdar att ”skam är en skitbra känsloreglerare”. En mindre 68-ig hållning är svår att föreställa sig. När varje val du gör, ner på detaljnivån i själva liggförloppet, riskerar stämpla dig som paria är det inte konstigt att celibat framstår som det mest rimliga alternativet.

Vilken ideologi man än anser utvecklade det tidigare sexualpolitiska idéprogrammet – feminismen, kapitalismen, individualismen – står vi inför ett paradigmskifte. ”Ansikte”-sexualiteten är pinsamt omodern. 


Av Saga Cavallin

Saga Cavallin är skribent och redaktionsmedlem i litteraturtidskriften Ordkonst.

BOKMÄSSAN 2020: Arv, vithetsnorm och influencermakt