Mille Dinesen i den danska tv-serien "Rita".
Mille Dinesen i den danska tv-serien "Rita".

Timmarna med Rita

Publicerad

Gunilla Brodrej hittar den jobbiga drömläraren i den danska serien "Rita".

Rita är en rebellisk dansk lärare med trassligt privatliv. Hon knullar med rektorn och (utan att hon vet det) med en av elevernas föräldrar. Hon både hjälper och skämmer ut sina egna barn med sin frispråkighet.

Eleverna älskar henne. Rita finns inte på riktigt, även om man i tv-seriepsykos kan inbillas att tro det. Hon är huvudperson i en tv-serie på Netflix som snart kommer med en tredje säsong.

 

Rita forsar in i skolan i tajta jeans, böljande hår och boots, slår sig ner på katedern och tar kommando med utstrålning och pondus. Hon pratar fritt ur hjärtat, fattar att elever är ute och porrsurfar och tar in det i en bisats i litteraturundervisningen och dömer ingen. Hennes oortodoxa katederundervisning lämnar ingen oberörd.

 

En av hennes elever är en lillgammal flicka som ideligen räcker upp handen och kritiserar såväl undervisning som andra elevers prestation. Rita bemöter henne som en vuxen, med såväl respekt som brutal uppriktighet.

En annan elev blir utfryst eftersom hans föräldrar har inbillat honom att socker är lika farligt som heroin. Rita bakar en laddning brownies som hon låter honom dela ut till klassen.

 

Det finns gott om igenkänning. Scenerna med utvecklingssamtalen speglar föräldrainflytandets baksidor där mammor och pappor gör sig till chefer över skolan och kommer dragande med propåer som ingen bett om. För lärare finns alla möjligheter till identifikation:

Den kuvade läraren som blir mobbad av sin nia, paragrafryttaren som för länge sedan har tröttnat på sitt jobb och den idealistiska nya läraren som försöker få flickorna att duscha nakna.

Rita själv är naturligtvis skitjobbig, så där skönt dansk liksom, ändå kan jag inget annat än att sörja att mina egna barn aldrig har stött på en lärare som hon. De hade kommit ihåg hennes lektioner.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Kulturredaktionen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag