Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Timmarna med Rita

Mille Dinesen i den danska tv-serien "Rita".

Gunilla Brodrej hittar den jobbiga drömläraren i den danska serien "Rita".

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Rita är en rebellisk dansk lärare med trassligt privatliv. Hon knullar med rektorn och (utan att hon vet det) med en av elevernas föräldrar. Hon både hjälper och skämmer ut sina egna barn med sin frispråkighet.

Eleverna älskar henne. Rita finns inte på riktigt, även om man i tv-seriepsykos kan inbillas att tro det. Hon är huvudperson i en tv-serie på Netflix som snart kommer med en tredje säsong.

 

Rita forsar in i skolan i tajta jeans, böljande hår och boots, slår sig ner på katedern och tar kommando med utstrålning och pondus. Hon pratar fritt ur hjärtat, fattar att elever är ute och porrsurfar och tar in det i en bisats i litteraturundervisningen och dömer ingen. Hennes oortodoxa katederundervisning lämnar ingen oberörd.

 

En av hennes elever är en lillgammal flicka som ideligen räcker upp handen och kritiserar såväl undervisning som andra elevers prestation. Rita bemöter henne som en vuxen, med såväl respekt som brutal uppriktighet.

En annan elev blir utfryst eftersom hans föräldrar har inbillat honom att socker är lika farligt som heroin. Rita bakar en laddning brownies som hon låter honom dela ut till klassen.

 

Det finns gott om igenkänning. Scenerna med utvecklingssamtalen speglar föräldrainflytandets baksidor där mammor och pappor gör sig till chefer över skolan och kommer dragande med propåer som ingen bett om. För lärare finns alla möjligheter till identifikation:

Den kuvade läraren som blir mobbad av sin nia, paragrafryttaren som för länge sedan har tröttnat på sitt jobb och den idealistiska nya läraren som försöker få flickorna att duscha nakna.

Rita själv är naturligtvis skitjobbig, så där skönt dansk liksom, ändå kan jag inget annat än att sörja att mina egna barn aldrig har stött på en lärare som hon. De hade kommit ihåg hennes lektioner.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.