Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Timells sex- och bögskämt gavs ut på fint förlag

Martin Timell.
Foto: / TV4
"Martins bästa – och sämsta".
Kalle Lind.
Foto: / KV

I rapporteringen om TV4 och Martin Timell har skämtboken "Martins bästa – och sämsta" från 1995 hamnat i strålkastarljuset.

Kalle Lind påminns om en tid då det inte fanns hashtaggar för den som ville visa sitt missnöje.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

#METOO | HUMOR. Vinddraget går genom mediemansvärlden och alla gamla synder får förnyat nyhetsvärde. Nu scoopas det i Aftonbladet med att Martin Timell gav ut en bok med ras–, sex– och homofobiska vitsar 1995 (inom parentes vill jag påpeka att jag bloggade om den 2008, redan när den var inaktuell).

Kanske vittnar boken "Martins bästa – och sämsta" och skämt som ”Vad ger man en blondin som har allt? Penicillin!” om vem människan Martin Timell är?

Man bör nog vara aktsam med att döma en människa efter vad hen skrattar åt – ett skämt är per definition tveeggat, skrattet kan lika gärna vara på sexistens bekostnad beroende på tonfallet – men om inte annat kan boken nog säga något om tiden Timell formades av.

Boken är alltså ett misch-masch av gamla skolgårdshistorier, varav några har ett tydligt chockinslag (”Den klassiska definitionen på kaos: fem blinda lesbiska tjejer i en fiskaffär”). Den gavs ut av ärevördiga Forum förlag och illustrerades av Christina Alvner, då känd via teckningar i Kamratposten och på Aftonbladets barnsida. 


LÄS MER: Jens Liljestrand om sextrakasserier och "dickpics" 

Känd från SVT:s "Bullen"

Timell själv var främst förknippad med "Bullen", SVT-programmet som var som en hygglig fritidsledare och där det aldrig var tjejen som skrivit brevet som var med i filmen. När boken kom ut ledde han SVT-lördagsmysunderhållningen "Det kommer mera", men stod i begrepp att köpas över till helyllehygglo-TV4.

Där och då var det ingen som reagerade på skämt som det om hur man hindrar fem svarta killar från att begå en gruppvåldtäkt genom att ge dem en basketboll eller om fotfetischistens fru som fick ”fotvårtor i musen”. Och gjorde någon det så fanns det ingen hashtagg för dem att ventilera sina invändningar genom.

Det är drygt 20 år sen och medievärlden var väsentligt annorlunda. Kanske mindre ängslig, kanske naivare, kanske rentav dummare – men framför allt var den stängd för insyn och därmed diskussion.

Vilket lätt gav den en hinna av ovädrat pojkrum som inte direkt smickrar den så här i efterhand.


Kalle Lind är radioprofil och medarbetare på Expressens/Kvällspostens kultursida. Han driver podden "Snedtänkt".