Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Till papperstuggen

Köp en tidning.

Nils Funcke kritiserar en redan antikverad presstödsutredning.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Om presstödskommitténs förslag som överlämnas till regeringen i dag blir verklighet kommer denna främmande fågel i den svenska tryckfrihetstraditionen att kraxa vidare.

Den naivitet i synen på staten som god och som alltid vill väl genomskådades av tidigare grundlagstiftare. Därför finns i dag en bestämmelse som etableringsfriheten i grundlagen. Lagstiftaren belade sig själv med restriktioner mot frestelsen att ingripa och styra. Alla skulle ha rätt att starta en tidning och alla skulle behandlas lika.

Erfarenheterna har klingat av. Diskussionen i presstödskommittén och de senaste dagarnas debatt har handlat om utformningen av presstödet. Jurister sliter med paragraferna och tidningsdirektörerna kör siffersnurrorna varma i stället för att diskutera principer.


Kommitténs förslag innebär att särbehandlingen förstärks. Samdistributionsstödet som kommer samtliga prenumererade papperstidningar till del tas bort medan det riktade stödet ökar.

Flera som kritiserar kommitténs förslag förordar att stödet i stället för att tillfalla tidningstitlar ska stödja och stimulera god och kvalificerad journalistik. Men ska staten verkligen få definiera vad som är god journalistik och överlåta åt en myndighet att pröva vad som ska understödjas?

Alla former av masskommunikation och informationsverksamhet bör likställas. Moms och skattesatser ska vara lika för alla och selektiva stöd som presstödet och litteraturstödet tas bort. Ett avskaffande av det riktade stödet gör det också omöjligt för regeringen att förverkliga sin ambition att endast de som anses demokratiskt rumsrena ska få del av stödet.


Med det som grund gäller det att hitta och införa generella åtgärder som ökar förutsättningarna för enskilda eller företag att utnyttja sin yttrandefrihet. Reklamskatten bör avskaffas, liksom kostsamma regleringar som kravet på pliktexemplar.

Den i dag lämnade presstödsutredningen är redan antikverad. Nu krävs en utredning för att se vilka generella verkande ekonomiska lättnader och regelförändringar som skulle stärka massmedierna.


Nils Funcke

kulturen@expressen.se