Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tiktok-trenden är ett gammalt mode

Ur tv-serien ”Gossip girl”.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBYRÅN
Döda poeters sällskap.
Foto: FILMBOLAG TOUCHSTONE
Love Bonnier är skribent och grundare av kommunikationsbyrån 500 Stockholm.
Foto: Pontus Hammarström

Dark academia är på uppsving – men vad är egentligen nytt med modet som hyllar romantiken, mystiken och den klassiska bildningen? 

Love Bonnier sätter trenden i ett större sammanhang.

KULTURDEBATT. ”Dark academia” har blivit den senaste trenden som kretsar kring den idealiserade bilden av universitetet. Den hyllar romantiken, mystiken och den klassiska bildningen – med Donna Tartts ”Den hemliga historien” som centralt verk. I förra veckan skrev Kristofer Ahlström en introduktion av stilen i DN och från Expressens sida pratade Eric Schüldt och Daniel Sjölin om fenomenet i sin podd häromdagen. Att estetiken, eller åtminstone begreppet är på uppsving råder det ingen tvekan om men frågan är om det är så nytt?

Inom herrmode har stilen som kallas ”Ivy” varit i ropet betydligt längre än Instagram och Tiktok funnits, även om trenden varit på uppåtgående under de senaste åren. Namnet är hämtat från Ivy league – alltså de amerikanska elituniversitet som fått sitt samlingsnamn från murgrönan som slingrar sig längs de gotiska universitetsbyggnaderna.

Att estetiken, eller åtminstone begreppet är på uppsving råder det ingen tvekan om men frågan är om det är så nytt?

Stilen är lätt sammanfattat en blandning av gamla och unga, funktionella och traditionella inslag. Tweed-kavaj med sneakers och sweatshirt. Rugbytröja med slips. Baseball-jacka och kostymbyxor. Den förenar det som gör universitetet unikt – unga kunskapstörstande studenter och gamla visa professorer. Det första steget in i vuxenvärlden. Bildning och tradition tillsammans med progressivt utforskande av normernas gränser. Men den omfamnar också det amerikanska universitetsidealet, ”en sund själ i en sund kropp”, det vill säga viljan att förena bildningen med sportsliga prestationer – mest traditionellt rodd.

Författarens Donna Tartt skrev ”Den hemliga historien” som är ett centralt verk för trenden.
Foto: GINO DOMENICO / AP TT / NTB SCANPIX

Ivy har också varit en viktig inspirationskälla för moderna modeskapare, som Ralph Lauren, svenska Gant eller mer autentiskt i New York-märket Rowing Blazers, som grundats av Jack Carlson, en Oxford-utbildad doktor i arkeologi med en bronsmedalj från rodd-VM på sitt cv. Många modeskapare säger sig ha hämtat inspiration från den japanska fotoboken ”Take Ivy” från 1965 – med namn inspirerat av Dave Brubecks jazzklassiker ”Take five”. Den mer preppy sidan av Ivy har dessutom fått brett genomslag under det sena 2000-talet och tidiga 2010-talet, med ”Gossip girl” från 2007 – eller ”Vampire weekends” första skiva från 2008 som viktiga inspirationskällor.

Dark academia skulle kunna sägas vara en mörkare, eventuellt lite nördigare version av Ivy.

Ivy är visserligen inte precis samma som dark academia. Det har inte samma strävan efter mörker, och bildningsidealet under Ivy-etikett är mer implicit – det är trots allt främst en estetik. Dark academia skulle kunna sägas vara en mörkare, eventuellt lite nördigare version av Ivy – som dessutom är anpassad för genomslag som subkultur på sociala medier, snarare än en vision för kläddesigners.

Men det finns en sak som förenar stilarna, och som samtidigt förklarar varför universitetsstilen ständigt återkommer i olika skepnader. De projicerar status på nästan alla områden samtidigt. Universitetet – och särskilt det gamla, fina universitetet på den amerikanska östkusten eller Oxbridge – förenar intellekt, hälsa, ungdom, pengar, social förmåga och kultur. Och vilka andra arenor kan sägas göra det? Perfekt anpassat för både mode och likes, sannolikt både i dag och i morgon.


Av Love Bonnier

Love Bonnier är skribent och grundare av kommunikationsbyrån 500 Stockholm.


Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=82481&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.