Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidskrifterna räddas inte av digitalisering

Snart tomt i tidskriftsstället?

Rasmus Fleischer förklarar varför digitalisering av tidskrifterna inte är någon lösning.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Stup i kvarten anbefalls universallösningen "ett Spotify för tidskrifter". Men det vore ett fatalt misstag av kulturtidskrifterna att traska i skivbolagens fotspår och överlåta yttrandefriheten till ett monopolföretag. Buffémodellen där varje läsare betalar ett fast månadspris - i typfallet 99 kronor - förutsätter i andra änden en fast ersättning till de lästa tidskrifterna, antingen per sida eller per artikel. Kvalitet spelar ingen roll. Rådande prisskillnader plattas ut med sovjetisk ångvält. En läst sida i Hänt Extra ger lika många öre som en läst sida i Fronesis.

Låt mig reda ut varför tidskrifter fortfarande utges på papper. Bland anslagsgivare har det ju blivit populärt att förorda strypta bidrag till papperstidskrifter, med hänvisning till de oerhörda besparingar som kan göras om tidskrifterna övergår till digital distribution.

Papperets fortbestånd har två orsaker.


För det första: en tidskrift är inte en dagstidning. Tidskriftens utgåvor har förmågan att leva länge. Pappret har förmågan att överleva i åratal och i en mångfald av sammanhang: bibliotek, antikvariat, nattduksbord. Visst kan även digitala utgåvor lagras, men huruvida de kommer att hittas blir då i hög grad upp till sökmotorerna.

Vad värre är har inte ens Kungliga biblioteket möjlighet att lagra alla de digitala kulturtidskrifter som redan får statligt stöd. Inget av årets budgetförslag rymde extra anslag åt Kungliga biblioteket. Därför innebär varje övergång från papper till nätpublicering, tills vidare, att det gemensamma minnet stympas.


För det andra: pengarna som sparas in på porto och tryck kompenserar knappast de förlorade intäkterna från prenumeranter. Att ta betalt för en nätupplaga är svårt för dagstidningar och nästintill omöjligt för kulturtidskrifter.

I dag röstar M, FP, KD, C och SD för att strypa stödet till kulturtidskrifter. Utan att ens hänvisa till den aktuella utredning som finns i frågan, kastar allianspartierna fram sitt enda argument: testa digitalisering så kanske ni överlever.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.