Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidskrift som förtjänar ett bättre eftermäle

<p>Göran Rosenberg.</p>Foto: Nils Petter Nilsson
Moderna tider gavs ut mellan 1990-2002.
Moderna tider i Januari 1992.

Jag noterar att den av mig 1990 startade och av Jan Stenbeck ägda tidskriften Moderna Tider förpassas till hävderna som ett USA-hyllande och folkhemshatande högerprojekt av Maria Schottenius i Dagens Nyheter (14/7).

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Maria Schottenius gör rimligen detta mot bättre vetande eftersom jag utgår från att hon när det begav sig kände till tidskriften och kanske rentav läste den (om inte annat borde det ha ingått i hennes jobb som dåvarande kulturchef i den förträffliga, men likväl av familjen Bonnier ägda, tidningen Expressen). För de nya generationer som aldrig sett eller läst Moderna Tider kan det däremot vara svårt att bilda sig en egen uppfattning eftersom tidskriftens digitala arkiv förkom sedan jag lämnat redaktionen 1999 och de enda ställen där mina nio årgångar tills vidare finns att läsa är välsorterade bibliotek. Det är synd, dels därför att där finns skribenter och texter som fortfarande tål att läsas, dels därför att Maria Schottenius brutala karakteristik av Moderna Tider då snart skulle uppdagas som intellektuellt baktal.


Den som öppnar
det allra första numret, november 1990, kommer exempelvis att där hitta texter av Joachim Israel, Anders Ehnmark (som tillhörde tidskriftens redaktionsråd under hela min tid), Bodil Malmsten, PO Enquist, Lotte Möller, Jean Baudrillard och Richard Swartz. I följande nummer medverkar bland många andra Agneta Pleijel, Anders Isaksson, Ruth Halldén, Niklas Rådström, Peter Englund, Camilla Lundberg, Mario Vargas Llosa, Sven Lindqvist, Slawomir Mrozek, Ylva Eggehorn, VS Naipaul, Olle Svenning, Maria-Pia Boëthius, Lars Gustafsson, Tomas Tranströmer, Carl-Henning Wijkmark, Kerstin Ekman, Czesław Miłosz, Leif GW Persson, Göran Palm, Ola Larsmo, Suzanne Brøgger, Maciej Zaremba, Theodor Kallifatides och Jörn Donner. Vill man hitta ett högerprojekt får man leta. I motiveringen för Stora Journalistpriset 1993 beskrevs Moderna Tider som en "kvalificerad tidskrift för idédebatt, analys och essäistik".


I några av tidens
stora frågor tog Moderna Tider redaktionell och ibland kontroversiell ställning. I kölvattnet av murens fall och kalla krigets slut tog vi ställning för svenskt medlemskap i EU. I kölvattnet av den USA-ledda koalitionens krig 1990-91 för att häva Saddam Husseins ockupation av Kuwait tog vi ställning för USA-koalitionen med hänvisning till folkrättens principer. Någon amerikansk överhöghet, som Schottenius skriver, proklamerade varken jag eller någon annan. I en osignerad redaktionell kommentar skrev vi: "I kampen mot Saddam Hussein har stora ekonomiska intressen och viktiga folkrättsliga principer gjort gemensam sak. Det gör inte principerna sämre, bara framtida brott mot dem tydligare. Pax Americana är ett svenskt intresse så länge, och bara så länge, den bidrar till att hävda folkrättsliga principer i mellanstatliga konflikter och stärka det demokratiska världssamfundet."

Detta skrevs för snart tjugofem år sedan och mycket har hänt i världen sedan dess men det hindrar inte att det som skrevs då förtjänar ett bättre eftermäle än ett historielöst yxhugg i Bonnierägda Dagens Nyheter.