Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Tidningarnas fel att männen dominerar"

Vinnarna på "Årets bild" 2016.
Foto: Alex Ljungdahl

Mansdominansen på Årets bild är helt och hållet mediehusens fel.

Lars Dareberg svarar på Karin Olssons kritik i en replik.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

När Expressen som första dagstidning bestämde sig för att på 2000-talet skala bort den klassiska bildredaktionen, startade de också en trend inom mediebranschen. Nu i dessa tider, när bilden blir alltmer populär tycks det än mer paradoxalt att så många mediehus följer efter. Årets bild är en spegel av den nedrustning av bildjournalistiken som tidningarna i dag gör.

Karin Olsson (8/3) skriver mycket riktigt att "man måste konstatera att tidningarna genom historien, tidigare även denna, knappast utmärkt sig för att vara goda drivhus för kvinnliga fotografer".

Hon har rätt. Få tidningar i dag är något drivhus för fotografer överhuvudtaget. Däri ligger kärnan. God bildjournalistik behöver inte gå hand i hand med anställningsform, men de mediehus som i dag satsar på bilden och fotograferna är också de som tar hem flest priser. Aftonbladet och Dagens Nyheter är snart de enda tidningarna som har behållit sina stora bildredaktioner. Det får konsekvenser så klart.


LÄS MER: Årets bild är årets största mansfest


Jag imponeras av deras ledare som låter varje enskild medarbetare förbättra den yrkesskicklighet som ligger bakom varje pris. De är ett föredöme. När svenska mediehus i dag inte har råd med den råvara som föder dem, är det extra viktigt att ta fram de goda exemplen. Man kan också konstatera att Årets bild med åren blivit en tävling för de starkaste bilderna, inte nödvändigtvis de bästa. Juryn väljer ofta den bild som skriker högst. Som är extrem, eller kanske rentav obehaglig att titta på från krig och katastrofer långt hemifrån. I dagsläget är det bara ett fåtal tidningar som har råd att skicka fotograf på de uppdragen. Det är svårt att tävla med bilder, men det bör aldrig bli en tävling i resurser. Heller aldrig en tävling för bara några få utvalda, från de stora tidningarna. Vi i branschen måste generellt tänka om när det gäller vad som faktiskt är bra bild, eller bra journalistik. På egen hand har vi satt en viss kategori av bilder på piedestal och det tar tid att ändra på.

När mediehusen satsar på fotografer igen och "normerna" förändrats kommer också prislistan och vinnarbilderna att se annorlunda ut.


Lars Dareberg

Kulturen@expressen.se

Lars Dareberg är fotograf och ledde prisutdelningen på "Årets bild".