Jeremy Corbyns Labour gick fram i valet i Storbritannien. Foto: ANDREW PARSONS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGESJeremy Corbyns Labour gick fram i valet i Storbritannien. Foto: ANDREW PARSONS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Jeremy Corbyns Labour gick fram i valet i Storbritannien. Foto: ANDREW PARSONS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Frankrikes nya president Emmanuel Macron har sin bakgrund i den förra socialistregeringen, men betecknar sig som liberal. Foto: CATUFFE/TEAM B / /IBL E-PRESS PHOTO.COMFrankrikes nya president Emmanuel Macron har sin bakgrund i den förra socialistregeringen, men betecknar sig som liberal. Foto: CATUFFE/TEAM B / /IBL E-PRESS PHOTO.COM
Frankrikes nya president Emmanuel Macron har sin bakgrund i den förra socialistregeringen, men betecknar sig som liberal. Foto: CATUFFE/TEAM B / /IBL E-PRESS PHOTO.COM
Jeremy Corbyn under valrörelsen i Reading, Berkshire. Foto: GUY SMALLMAN / GUY SMALLMAN / EYEVINE/IBL EYEVINEJeremy Corbyn under valrörelsen i Reading, Berkshire. Foto: GUY SMALLMAN / GUY SMALLMAN / EYEVINE/IBL EYEVINE
Jeremy Corbyn under valrörelsen i Reading, Berkshire. Foto: GUY SMALLMAN / GUY SMALLMAN / EYEVINE/IBL EYEVINE

Tiden är inne för en svensk Corbyn

Publicerad

Rörelser utanför de vanliga partistrukturerna lockar nya väljare till Europas vänster. 

Daniel Suhonen ser ett avgörande vägval för svenska socialdemokrater när Jeremy Corbyn bryter igenom ljudvallen. 

Under det senaste året har gamla politiska strukturer världen över utmanats hårt.

Demokratiske socialisten Bernie Sanders stressade Hillary Clinton om det demokratiska partiets nominering. Donald Trump utmanade Republikanernas etablissemang och vann. Och i franska presidentvalet stod den nybakade socialliberalen Emmanuel Macron mot extremnationalisten Marine Le Pen

När resultatet från det franska parlamentsvalets första omgång rullade in i söndags visade det sig att revolutionen fortsätter. Macrons nya parti "La République en marche" ser ut att erövra en stabil majoritet, samtidigt som det periodvis statsbärande socialistpartiet nästan utraderas.  

Corbyn visar vägen ur Blairs triangulering

Orsaken till nationella valresultat är alltid komplex, men det franska socialistpartiet svek en lång rad av sina radikala vallöften från 2012. Nu väntar andra omgången. Frågan verkar mest handla om hur stor Macrons majoritet blir.

I ganska exakt 20 år, sedan första maj 1997, när Tony Blair vann det brittiska valet och bröt Thatcher-erans 18 år långa förbannelse för den brittiska socialdemokratin, har sanningen varit att vänstern bara kan vinna val i mitten genom triangulering. 

 

LÄS MER – Daniel Suhonen: Kom igen, liberaler, ta ert ansvar

 

241 månader och en vecka senare, den 8 juni 2017, bröt Jeremy Corbyns progressiva Labourparti igenom ljudvallen när hans uträknade parti på tre veckor nästan hämtade igen ett 20-procentigt underläge till konservativa Tories. Med ett proportionellt valsystem hade han förmodligen blivit premiärminister. Likaså om valet hade hållits en vecka senare.

På ett remarkabelt sätt lyckades Labour och dess ledare gå från en Fi-liknande position till ett fräscht och mycket radikalt socialdemokratiskt välfärdsparti. Ju slagkraftigare partiet blev i fördelningspolitiken, desto mer växte stödet.

Frankrikes nya president Emmanuel Macron.Foto: THIBAULT CAMUS / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Macron eller Corbyn?

Jeremy Corbyns framgångar innebär en ny era för europeisk socialdemokrati.

Radikala krafter anförda av förtroendegivande människor som står för sina idéer i opposition mot eliten verkar ha framtiden för sig. Frågan blir nu vad den svenska vänstern ska dra för slutsats av detta. 

Kommer svensk socialdemokrati att låta sig inspireras av Jeremy Corbyns socialism eller Emmanuel Macrons teknokratliberalism? Får partiledningen välja själva lär det bli Paris och inte London.

Den socialdemokratiske näringsministern Mikael Damberg hyllade Emmanuel Macron efter presidentvalet i maj. För all världens mittenpolitiker framstår Macrons slicka person som en önskedröm. Så närs också i högerdelen av socialdemokratin planer om att efter riksdagsvalet 2018 bilda en mittenregering med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Inte bara som en sista utväg för att mota en ren högerregering med Sverigedemokraterna – utan som ett önskescenario.

För den progressiva delen av socialdemokratin och fackföreningsrörelsen vore denna mittenregering en mardröm.

Men om man motsätter sig en mittenregering måste man ha ett alternativ. Hur skulle detta se ut?

 

LÄS MER – Isobel Hadley Kamptz: Därför är ett samarbete med SD omöjligt

 

En svensk Momentum-rörelse

Bernie Sanders och Jeremy Corbyns framgång bygger på att de skapat egna rörelser och aktiverat gräsrötterna. Både Sanders och Corbyn har skapat starka allianser mellan radikala grupper inom sina partiers vänsterflyglar och lockat nya grupper som tidigare stått utanför partierna. Labour har på ett par år gått från 150 000 till 800 000 medlemmar. Kring Bernie Sanders program byggs "Our revolution" och kring Jeremy Corbyn den starka Momentum-rörelsen som med kampanjaktivism både visat sig förmå besätta partiledarposten och nästan vinna val – inte minst genom att appellera till unga och en arbetarklass som tidigare gett upp om Labour eller stött Ukip.

För den socialdemokratiska vänster som vill förebygga såväl utradering som en liberalisering av S återstår nu att bygga en svensk Momentum-rörelse som kan mobilisera människor kring en progressiv agenda om social rättvisa, utbyggd offentlig sektor utan vinstuttag, goda arbetsvillkor och låneinvesteringar för bostäder, jobb och framtidstro. Målet för denna rörelse blir att skapa en socialdemokrati som vågar stå för sina värderingar igen. Denna rörelse borde ta fram politiska förslag, bygga lokala aktivistgrupper och stödja kandidater som vågar utmana etablissemanget och skapa en levande folkrörelse igen.

Jag tror att vi är många som vill vara med när det händer.

 

LÄS MER – Per Wirtén: Därför behöver Europa en vänsterpopulistisk våg

 

Daniel Suhonen är medarbetare på Expressens kultursida och chef för den fackliga tankesmedjan Katalys.

Relaterade ämnen
Daniel Suhonen
Daniel Suhonen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag