HEMBESÖK. I sin nya bok återvänder Theodor Kallifatides till Grekland. Foto: Caroline AnderssonHEMBESÖK. I sin nya bok återvänder Theodor Kallifatides till Grekland. Foto: Caroline Andersson
HEMBESÖK. I sin nya bok återvänder Theodor Kallifatides till Grekland. Foto: Caroline Andersson
"Ännu ett liv"."Ännu ett liv".
"Ännu ett liv".

Kallifatides skriver om kriget mot människan

Publicerad

Ulf Olsson ser Theodor Kallifatides besegra formuleringskrampen i "Ännu ett liv".

Hur kan man skriva skönlitteratur då ett ”krig mot människorna” pågår? Och om nu skrivkramp är författarens adekvata svar på en värld i sönderfall, varför intressera sig för det?

Men när man läser Theodor Kallifatides "Ännu ett liv" så förbinds det privata och det politiska, det väldigt lilla med det stora. Och som Kallifatides, trots skrivkrampen, formulerar sig i en ledigt prestigelös stil, med en alldeles lagom dos av koketteri, så är boken uppfordrande, den kräver ett svar i sin enkelhet och självupptagenhet.

Det som drabbar Kallifatides är inte bara att senkapitalismen innebär detta krig mot människorna: det pågår ständigt.

Dubblera sitt liv

Det drabbande är hur kriget gör oss alla till medskyldiga: ”Jag fördömde dem som höll på att drunkna för att de inte hade lärt sig simma, i stället för att fördöma dem som stod och tittade på utan att röra ett finger. Jag var en av dem.”

Är det inte en daglig erfarenhet: hur världen klyver oss och gör oss till något vi inte vill vara?

Att skriva är också att dubblera sitt liv, och denna tvetydighet är ett genomgående tema i Kallifatides bok. Det handlar nog inte bara om att den åldrande författaren erfar världen som främmande utan om hur världen faktiskt förändrar oss, från medborgare till individer, som Kallifatides skriver. Så handlar "Ännu ett liv" om längtan att ”bli det jag ville vara: Människa bland människor".

Tills vägen tar slut

Det kunde vara en enkel hemkomst – men hemmet är sig aldrig likt. Kallifatides möter ett annat Grekland än det han lämnade, han kommer inte hem till sig själv: ”Det var inte jag som stod på denna terrass utan vad som blivit kvar av mig.”

Då kan han också formulera den fråga som boken vrider sig runt: ”Vem eller vad skulle återföra mig till mig själv?”

Det bästa svaret på den frågan formuleras egentligen av en ”äldre dam” som visar de vilsekomna rätt väg: ”Fortsätt tills vägen tar slut och sedan rakt fram.”

 

PROSA

THEODOR KALLIFATIDES

Ännu ett liv. Livets sötma och tyngd

Albert Bonniers, 140 s.

Ulf Olsson

kulturen@expressen.se

 

Ulf Olsson är kritiker på Expressens kultursida.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag