Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Taiwan är Asiens progressiva oas

HBTQ-aktivister i Taiwan kämpar för samkönade äktenskap - en strid som de vann.
Foto: CHIANG YING-YING / AP TT NYHETSBYRÅN
Jojje Olsson är journalist baserad i Taiwan.
Foto: PRESSBILD / JOJJE OLSSON

Jojje Olsson om ett ovanligt liberalt land i Asien.

Förra veckan legaliserade Taiwan som första asiatiska land samkönade äktenskap. Högsta domstolen gav regeringen två år att genomföra beslutet, med motiveringen att diskriminering inte är kompatibel med den jämställdhet som landets konstitution garanterar sina medborgare.

Den kvinnliga presidenten Tsai Ing-wen har därmed infriat ytterligare ett av sina vallöften. I hennes regering finns dessutom världens första transsexuella minister. Omgärdad av diktaturer, i en region där mänskliga rättigheter är på dekis, står Taiwan ut som en tolerant förebild på många vis.

Taiwan har högst pressfrihet i Asien enligt Reportrar utan gränser. En NGO vid namn Open knowledge rankar Taiwans myndigheter som bäst i världen på att offentliggöra information, 19 platser före Sverige. Den allmänna sjukvården är en av världens bästa, och på landets blixtsnabba internet finns ingen censur. Kärnkraftverken är under avveckling, och sopor återvinns till 60 procent – även det högre än i Sverige. Listan kan göras lång, men nämnas bör även att Internations, ett nätverk för "expats", i fjol utsåg Taiwan som det bästa landet i världen att bo i för utländska medborgare, mycket tack vare invånarnas genuina vänlighet.


LÄS MER - Jojje Olsson: Så smutskastades jag av nättroll i Kina


Kina anser att Taiwan tillhör dem

Taiwan dras dock med ett stort problem; Kinas regim anser att landet tillhör dem. Och av ekonomiska skäl vågar ingen stöta sig med Kina. Endast 20 länder erkänner i dag Taiwan, och Sverige är inte ett av dem. Taiwan tillåts således inte ha en ambassad i Stockholm. Isoleringen av Taiwan har gått så långt att Världshälsoorganisationen (WHO) inte ens tillät landet att medverka som observatör vid World health assembly, ett årligt möte för global hantering av epidemier och smittosjukdomar som hölls i maj.

Samtidigt som WHO portade Taiwan utsågs Nordkorea till en av mötets fem ”vicepresidenter”. Relevant i sammanhanget är att WHO:s ordförande är en kinesisk diplomat, och att liknande internationell utfrysning av Taiwan sker regelbundet på Kinas begäran. Ingen törs protestera, och det är synd. För att placera Asiens mest progressiva demokrati i frysboxen sänder helt fel signaler till regionens diktaturer.


Jojje Olsson

kulturen@expressen.se


Jojje Olsson är journalist baserad i Taiwan.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.