Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tackar och bockar

Karin Olsson läser Bjørn F. Rørviks och Gry Moursunds bilderbok Bockarna Bruse på badhuset.

Piratförlaget skakade om förlagsbranschen när det grundades för drygt tio år sedan. Med Bockarna Bruse på badhuset, en norsk succé som utnämndes till bästa bilderbok, ger man sig nu även in i ungsegmentet. Bäva månde de andra barn-och ungdomsförlagen. För nog är det en väl vald första titel. Parafrasen på Bockarna Bruse är konkret, knasig och härligt opräktig.

I stället för att klampa över bron löser bockarna, morskare än någonsin, biljetter till närmsta badhus. Trollet, i sin tur, gör sitt bästa för att lägga beslag på rutschkanan.

De naivistiska illustrationerna av prisbelönta Gry Moursund är gjorda med tuschpennor och i bästa mellanstadiestil.

Greppet att göra om en klassisk saga är kanske inte revolutionerande, men bevisligen framgångsrikt. Den brittiska bilderboken De tre små vargarna och den stora stygga grisen, som nyligen kom på svenska, blev även den hyllad för sitt sätt att modellera om en känd berättelse. Den kulturkonservativa kanske muttrar något om att barnen borde lära sig originalhistorierna först, innan de ska slås sönder och byggas ihop till något nytt.

Då glömmer man att bilderboksläsningen till hälften också riktar sig till vuxna. Både Bruses besök på badhuset och den stora stygga grisen har åtminstone piggat upp min högläsning betydligt.


Karin Olsson

karin.olsson@expressen.se

Bilderbok

BJØRN F. ­RØRVIK TEXT OCH GRY MOURSUND BILD | Bockarna Bruse på badhuset | Översättning Pija Lindenbaum | Lilla piratförlaget

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.