Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tabloida tankar

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

FAKTA

Paul Frigyes är frilansjournalist med inriktning på medier och kultur.

Oj, de stora konkurrenterna i samma trånga bås, uppstår underhållningsvåld törhända? Ett sådant sting av upphetsning antogs man kanske känna efter att Aftonbladets och Expressens chefredaktörer stigit in i en studio för att i en första av flera webbsändningar prata journalistik.


Nå, håll inte andan, hugade lyssnare, för Jan Helin och Thomas Mattsson kunde i studion inte dölja sin sympati för varandra. De är också i högsta grad två män i samma båt, en kvällspress utmanad av alternativa medier och röster. Just kampen hur man hanterar de senare var poddens premiärtema.


Mattsson och Helin deltar ofta i publicistiska debatter som ingen morgontidningschef längre mäktar. Men utgivningens nya villkor är uppenbarligen också tröttande. Man tvingas debattera på illvilliga motståndares villkor:

"Jag kan känna att det är precis så här det känns att vara utsatt för ett mediedrev, jag kommer inte igenom, de vill mig bara illa, dom är egentligen inte intresserade av vad jag vill säga", biktar sig Helin, i vad som liknar en magnifik baksmälla efter år av socialt medierus.

"Det händer att jag känner att det här är ju helt meningslöst", säger kollegan Mattsson och man undrar om de lutar pannorna mot varandra i studion. Hörs ett litet snyft? I realtid.

Men nej, för i kvällspressen basar inga dysterkvistar: snart kommer nya mediespaningar i smattrande raketfart och det är svårt att inte smittas av entusiasmen inför den kvällspressvärld som alltjämt ser den demokratiska kraften i det Breda Gapiga Samtalet.


PAUL FRIGYES


Paul Frigyes är frilansjournalist med inriktning på medier och kultur.