Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ta tillbaka priset för Estonia-dokumentären

Från inspelningen av ”Fyndet som ändrar allt”.
Foto: HENRIK EVERTSSON / DPLAY
Patrik Oksanen.
Foto: Henrik Sundbom

Estoniadokumentären och juryn för Stora journalistpriset har utsetts till det föga smickrande Årets förvillare.

Patrik Oksanen tycker att det borde leda till en omprövning. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

MEDIEDEBATT. Att Stora journalistpriset får skampriset Årets förvillare borde leda till att att beslutet om Årets avslöjande 2020 omprövas. 

Ge korrekta nyheter är kärnan i mediernas publicitetsregler. Kravet på saklighet gäller alla delar av publiceringen. Medier ska slå vakt om den dokumentära bilden och vara noga med att grafiska illustrationer ska vara korrekta. 

Det borde sitta i ryggraden hos den namnkunniga juryn under Jonas Bonnier. Men 2020 förfördes juryn av en visuell och kraftfull berättelse, dokumentären om Estonia av Henrik Evertsson, ”Fyndet som ändrar allt”. Ett hål som hittats användes av filmteamet för att skapa en suggestiv konspirativ berättelse där fakta valdes bort till förmån för fiktionen. 

Henrik Evertsson.
Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Det är den insatsen som Föreningen vetenskap och folkbildning nu belönar med priset Årets förvillare. Ett pris som delas med Evertsson själv. Motiveringen är att juryn ”brutit anmärkningsvärt i sin källkritik” när den missat ”direkt manipulation av data” och att dokumentären använder en ”konspirationsteoretisk berättarteknik”. 

Estoniadokumentären fläckar övriga värdiga pristagare.

Estoniadokumentären skapade ett crescendo av konspirationsteorier när den kom hösten 2020. Dokumentärens berättelse utgör en symbios med högerextrema propagandasajter som pratar om torpederingar, explosioner, mörkläggningar och krock med Nato-ubåt, men genom dokumentären flyttade konspirationerna in i mediernas finrum. Detta kröntes ytterst med det finaste priset av dem alla. 

Skadan som Stora journalistpriset gjort genom att legitimera konspirationer ska inte underskattas. När det riktades hård kritik 2020, då priset delades ut, viftades det bort av jurymedlemmar. Sedan dess har Kapitolium stormats på grund av konspirationen om ett stulet val. Kanske har insikten om vikten att värna yrkesregler och integritet sjunkit in under året. 

En liten gest, om än alldeles för sent, är att juryn tar tillbaka priset. Estoniadokumentären fläckar övriga värdiga pristagare. 


Av Patrik Oksanen

Patrik Oksanen är senior fellow på tankesmedjan Frivärld och frilansjournalist.

”Jag vet ingenting osexigare än avund”

KULTURKRIGET. Daniel Sjölin möter Horace Engdahl i ”Kulturkriget” för att prata om den värsta dödssynden. ”För mig är avunden en råtta”, säger Horace Engdahl.