Ta av munkaveln – Spanien ett land i kris

OLAGLIGT. Ett filmteam dokumenterar hur kravallpolis går in i en lägenhet och vräker en familj i Madrid i januari. Att inte samarbeta vid vräkning kan leda till dyra böter.
Foto: Andres Kudacki
Astrid Menasanch Tobieson.
Foto: Stå! Gerillan

Astrid Menasanch Tobieson kräver att EU och Sveriges utrikesminister Margot Wallström står upp för yttrandefriheten.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det är inte ofta jag ser att min farmor är trött. Men i slutet på mars när vi sitter och ser på nyheterna och får veta att lagen skydd av medborgarsäkerheten samt reformen av den nya Brottsbalken i Spanien antagits ser hon just trött ut.

Det är det högerkonservativa partiet Partido Popular som ensamt röstat igenom lagen under stora protester av opposition, den egna befolkningen, Amnesty international, Greenpeace, Human rights watch, Röda korset och inte minst FN. Lagpaketet som kallas för munkavlarna inskränker direkt yttrande-, och åsiktsfriheten och demonstrationsrätten. Min farmor reser sig upp ur fåtöljen och säger Jag trodde faktiskt att vi skulle lämna ett bättre samhälle till er. Sen går hon ut i köket.

Spanien är ett land i kris. Sedan 2008 vräks dagligen 194 familjer från sina hem, enligt organisationen Plataforma de Afectados por la Hipoteca (Affekterade av bolånen), enligt EU:s statistikorgan Eurostat lever mer än vart tredje spanskt barn i fattigdom och 34 procent av landets befolkning tjänar under minimilönen på 6000 kronor i månaden enligt spanska Skatteverket. Demonstrationerna för allmän skolgång, sjukvård och socialförsäkring samt mot den våldsamma åtstramningspolitiken har varit många - och fredliga. Enligt rikspolischefen Ignacio Cosidó var statistiskt sett 99,9% av protesterna fredliga under det år som regeringspartiet började arbeta fram lagpaketen (17/2-14, El Pais).


I landet som rankas som svenskarnas favoritresemål är det nu olagligt för den spanska befolkningen att inte visa respekt eller hänsyn mot en polisman, inte bära giltig identifikation med sig eller delta i en oanmäld sammankomst på en offentlig plats. Det anses vara grovt brott att samlas framför kongressen eller annan statlig byggnad, att använda ett fotografi eller videoupptagning som inte godkänts av polisen eller att på något sätt försvåra polisens arbete, som att inte till fullo samarbeta med polisen under en vräkning. Grovt brott beläggs med bötesbelopp som för halva Spaniens befolkning motsvarar mellan en och 30 hela månadsinkomster. Lagen "Skydd av medborgarsäkerheten" innehåller bötessummor på upp till 600 000 euro. Böterna utdelas av polis utan någon domstolsprocess, i stället är det den enskilda polismannens ord som gäller. Vidare slår artikel 559 i brottsbalken fast att kalla till oanmäld demonstration via sociala medier, vilket under de här åren varit den framväxande folkrörelsen främsta verktyg, nu kan leda till upp till ett års fängelse.

FN har markerat tydligt mot brottet dessa lagar innebär mot de mänskliga rättigheterna. Men från EU och Sverige är det tyst. Kanske är det så som en av regeringspartiets toppar (som ironiskt nog heter hopp i förnamn) Esperanza Aguirre sa, att demonstrationerna skrämmer turisterna? Och bör därför förbjudas? Är demokratin så skrämmande?


Sveriges statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström bör gå ut och markera offentligt mot detta förtryck.

Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter bör gå ut och fördöma lagarna i sin helhet.

Reformerna i den spanska Brottsbalken och skydd av medborgarsäkerheten bör dras inför Europadomstolen för brott mot de mänskliga rättigheterna.

När jag är trött brukar min farmor direkt skicka mig på obligatorisk siesta nästan oavsett tid på dygnet. Är du trött så är du trött. När min farmor är trött brukar jag ta över det hon gör, bara ett litet tag så att hon får vila. Det kan vara att diska, gå och handla bröd nere i byn, eller som nu, att fortsätta våga ta till ord när det styrande skiktet gör det de förmår för att tysta.


Av Astrid Menasanch Tobieson

Dramatiker, regissör och skådespelare