Systrarna Kronlöf: "Verkligheten är satir nog"

VARDAGSNÄRA. Bianca och Tiffany Kronlöf arbetar med en humor hämtad från en absurd verklighet.
Foto: ELLINOR COLLIN
Kulturpriset Ankan.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Glada pristagare minglade på måndagens kulturfest.
Foto: SVEN LINDWALL

Bianca och Tiffany Kronlöf, kända som duon bakom succéserien "Full patte", får Expressens satirpris Ankan 2016.

Jens Liljestrand träffar två systrar vars skarpa humor bottnar i ett missnöje med en absurd och orättvis värld.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Sorunda är ett litet samhälle utanför Nynäshamn, i kulturhistorien mest känt som platsen där Moa Martinson hade det torp som blev en samlingspunkt för en hel generation författare.

– Sen tar det slut, säger Bianca Kronlöf med ett skratt. Om man inte gillar handboll och hästar, och det gjorde inte vi. Det är som när du åker bil och det är skog, skog, skog och sen ett radhusområde, och sen skog, skog, skog och du tänker vem FAN bodde där? Där bodde vi.

Nu sitter jag med Bianca i ett palats på Riddarholmen, i huvudstadens absoluta centrum, med stora fönster mot Helgeandsholmen och Riksdagshuset. Här, i lokalerna hos ett stort produktionsbolag, har de börjat planera den tredje säsongen av ”Full patte”. Den ena halvan av duon, Biancas syster Tiffany Kronlöf, sitter i Berlin och är med på intervjun via Skype. De två systrarna har alltid hängt ihop. När Bianca var 20 och Tiffany var 18 flyttade de tillsammans från Sorunda till en trea vid Gullmarsplan. Där spelade de också in första säsongen av succéserien ”Full patte” för SVT Flow.

Tiffany: – Det var jävligt stökigt. Vi flyttade ut alla möbler i ett annat rum, kostym och mask i ett annat, och spelade in serien i vardagsrummet, köket och toan. Och musiken spelade vi in i garderoben! Vi har blivit så jävla vana vid att göra allting själva. Det positiva är att man får ett helt annat jävlaranamma när man inte förväntar sig att nån ska göra ett skit för en.


LÄS MER: Här är alla vinnarna på Expressens kulturfest

Lista på toadörren

”Full patte”, med systrarna Kronlöf som manusförfattare och huvudrollsinnehavare (regisserade av Sara Haag, som också är medförfattare), kan enklast beskrivas som en plottrig och drastisk satirshow kretsande kring två systrar som lever i en övergiven byggbarrack ute på ett fält. Återkommande inslag är Tiffanys musikvideos och Biancas rollfigur ”Snubben”, en odräglig, mustaschprydd ung man som snarare än att agera traditionell mansgris avslöjar fördomarna hos den självgoda hipsterkillen.

Mycket av humorn är hämtad ur vardagliga situationer och egna upplevelser; detsamma gäller Youtube-videon ”Så jävla PK” som systrarna spelade in efter att Bianca blivit sexuellt trakasserad på tunnelbanan.

Bianca: – Ibland är verkligheten satir nog. Man tänker ”jag kan inte ens driva med dig, du ÄR parodin”. Vi brukar be vår omgivning om historier; ett tag hade vi en lista på vår toadörr där folk fick skriva ner saker. En tjej öppnar sitt hjärta och berättar om hur sjuk dansbandsvärlden är, en annan berättar om sitt jobb som barnmorska ...

Tiffany: – Och ibland kan man inte ens fantisera ihop saker som är lika sjuka som det verkligheten levererar. Att USA skulle göra en galen affärsman till president hade ingen kunna hitta på, det är för ologiskt.


LÄS MER: Karl Ove Knausgård om varför han tackade nej till att intervjua Trump

"Shit medelklassen säger"

Ankan är ju Sveriges enda satirpris. Vad är satir för er?

Bianca: – Satir är att vara missnöjd. Även med sig själv.

Tiffany: – Vad menar du med det?

Bianca: – Men vissa grejer som ”Snubben” säger tänker ju vi också ... Man är inte alltid så feministisk som man skulle vilja vara. Jag blir nervös när jag ser en tjej som har på sig ”för mycket” smink eller bejakar ”fel sorts” feminitet, för att jag tänker att hon drar ner mig i skiten, ett slags kvinnohat som man har i sig. Eller när vi gjorde inslaget ”shit medelklassen säger”, med repliker som ”Jag har varit på landet hela helgen, jag är helt SLUT!" – det är ju sånt som man själv hade kunnat säga.

Tiffany: – Ja. För att skratta åt makten måste man också kunna skratta åt sig själv.

Er humor bygger ofta på att ni lägger er väldigt nära ett original, bara lite vid sidan av.

Bianca: – Precis. Satiren uppstår när man lägger sig en centimeter bort från vardagen. Många säger att de har använt sig av ”Full patte” för att beskriva en situation.

System som inte funkar

Känner ni att ni lyckas påverka?

Bianca: – Efter ”Snubben” har jag fått mejl från killar som skriver ”shit, jag är precis som han, jag har sagt just sådär”. Och tjejer som skriver att ”jag har slutat försöka vara snygg när jag knullar”.

Tiffany: – Vi vill inte att nån ska känna sig som ett svin, men vi vill att man ska få syn på sig själv.

Bianca: – Och så har vi fått jättemycket mejl om sexuella övergrepp ...

Tiffany: – ... typ, ”ni hjälpte mig att ta mig igenom min rättegång” ...

Bianca: .– ... usch, nu börjar jag grina. Det är då man märker att det är helt sjukt ... att folk inte har nån att vända sig till så de mejlar nån som har ett humorprogram, det är ju skitsorgligt ... Men då känns det nödvändigt att prata om det man pratar om. Komma tillbaka till att man är besviken. Att det är ett system som inte funkar.

Tiffany: – Vi brukar kalla det ”byggis-humor”, arbetarhumor. När vi var små hängde vi med vår farsa på puben hela tiden, han drev en lunchkrog i Farsta. Det är därför vi svär hela tiden. SVT har sagt att ”det här är det grövsta språket vi släppt igenom nånsin”, men det är så folk snackar där vi kommer från.

Motgång föder kreativitet

Bianca: – Mamma var kulturintresserad och har alltid tagit med oss till Operan i Stockholm. Hon tog bussen med mig in till Stockholm för mina balettlektioner ... Vi växte upp på en plats där det vi tyckte var roligt inte fanns, Det kanske är därför vi jobbar på det sättet vi gör, spelar in i garderober och sånt. Motgång föder kreativitet. Vi är inte innerstad, våra föräldrar jobbar inte med medier, många av våra kompisar är timanställda. Vi förstår inte vad folk menar när de säger att ”Solsidan” är igenkänningshumor.

Era föräldrar är invandrare från Finland, hur har det påverkat er?

Tiffany: – Vi är tvåspråkiga, när vi jobbar tillsammans så blandar vi och tar de bästa orden från båda språken. Men att vara finsk är väldigt likt att vara svensk, vi är inte ”den andre” på det sättet. Samtidigt är vi lite grann utanför. Vi är inte uppvuxna med Mora träsk.

Och hur kompletterar ni varandra som duo?

Tiffany: – Bianca är äckligare än jag. Hennes humor är att vara ful och naken och äta knäppa grejer.

Bianca: – Tiffany är hårdare än jag. På vår scenshow skämtade hon om typ ”att vara vit är att vilja sälja andra människor”. För henne är det ett lyckat skämt om det blir tyst i rummet.