Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”SVT:s jobb är inte att sälja böcker”

Eva Beckman och Daniel Sandström i debatt efter stormen mot "Gokväll".
Eva Beckman, programbeställare SVT, och Daniel Sandström, Albert Bonniers förlag.Foto: Expressen TV

Beslutet att skrota boktipsen med Ingalill Mosander i ”Gokväll” utlöste en folkstorm.
SVT:s Eva Beckman och förläggaren Daniel Sandström möttes i Kultur-Expressen för ett samtal om litteraturens ställning i rutan.

– Tv är inte det bästa mediet för just kritik. Men vi gör vad vi kan, säger Eva Beckman.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Daniel Sandström, litterär chef på Albert Bonniers förlag och tidigare kulturchef på Svenska Dagbladet, var en av dem som snabbt gick ut och kritiserade SVT:s beslut att lägga ner boktipsen i ”Gokväll”. Sedan dess har den ansvariga utgivaren hävdat att det bara varit fråga om ”en paus” och lovat att tipsen ska komma tillbaka i någon form efter årsskiftet.

Sandström ser dock en tendens att SVT gång på gång väljer bort litteraturkritiken.

– För ett år sedan lade SVT ned litteraturrecensionerna i morgonstudion. Då hänvisade man till att man fortfarande har boktips i ”Gokväll”. Så kom uppgifterna att det ska läggas ned där också. Det uppfattar jag som ett slags prickskytte. SVT har 4,8 miljarder i budget och ändå lyckas man skjuta de tio minuterna här och de tio minuterna där. Det är inte bara ett tecken på att man inte värderar litteraturen, utan det uppfattar jag som en aktiv handling mot litteraturen, säger han i programmet.

KULTUR-EXPRESSEN

Kultur-Expressen är ett magasin i Expressen TV som återkommer varje vecka. Här möts aktuella gäster i kulturdebatter och samtal om litteratur, teater och konst. Karin Olsson och Daniel Sjölin är programledare höstsäsongen 2019. Programmet läggs även ut som podcast.

Eva Beckman ansvarar inte för ”Gokväll”, men är SVT:s programbeställare för kulturbevakningen. Hon tar inte så hårt på kritiken som riktats mot SVT från förlagsbranschen.

– Med all respekt för bokbranschen, men att bokförläggare går ut och rasar... SVT:s jobb är inte att sälja böcker, säger hon i Kultur-Expressen.

Däremot lyfter hon fram de många besvikna tittarna.

– Dem ska vi verkligen lyssna på och det tar jag verkligen åt mig av. Det är så många som har älskat Ingalill Mosanders tips. De har betytt så mycket för så mångas läsande. Vi har fått otroligt många upprörda tittare. ”Gokvälls” publik är verkligen, verkligen olycklig. Så all heder åt redaktionen som tänker ta tillbaka tipsen.

”Sprida litteraturen”

Men hon menar också att litteraturkritik inte är det mest lämpade för tv-formatet.

– Kultursidesbevakningen av litteraturen vilar så hårt och tungt på det kritiska uppdraget och också radion tolkar sitt uppdrag så. Tv-mediet är inte det bästa mediet när det gäller att på ett mera djuplodande sätt ägna sig ägna sig åt just kritik. Min mission är nog snarare att i andra programformer sprida litteraturen till så många läsare som möjligt på alla de sätt som tv är bra på.

Samtidigt menar hon att SVT har ett levande kritiskt samtal om litteratur i program som ”Kulturnyheterna”, ”Babel”, ”Kulturveckan” och ”K Special”. 

– SVT skiter inte i litteraturen. Det är dumt att säga, säger hon och tillägger senare:

 – Det är inte det bästa mediet för just kritik. Men vi gör vad vi kan.

– Men man gör då allt mindre. Bevisligen, replikerar Daniel Sandström.

Karin Olsson är programledare i veckans Kultur-Expressen.

Daniel Sandström värjer sig mot beskrivningen att han bryr sig om recensionerna i egenskap av förläggare som vill sälja böcker.

– Det handlar om det demokratiska samtalet och det är sant att SVT har ett utbud som på många sätt verkligen är berömvärt. Det här handlar mer om specifika saker, om litteraturtips som når ut till människor. När man har ett uppdrag i form av en moderniserad folkbildning, att med det här prickskyttet ta bort det, det rimmar illa med det som Eva säger.

Han poängterar att författarintervjuer inte kan ersätta recensioner.

– Det kritiska samtalet är en annan typ av samtal än författarintervjun och det har också en folkbildade uppgift. Om man hör recensionen, lyssnar till det kritiska samtalet, kommer man att tillgodogöra sig den argumentationen. Man kommer att bli en del av ett samtal som också bildar dig som ett medborgerligt subjekt, säger Daniel Sandström.

SVT:s återkommande resonemang om att litteraturkritik inte passar så bra för tv anser han inte håller.

– Det är som att man skulle ha en nyhetsdiskussion och säga: Vi kan inte sända Mats Knutson på ett halvår för vi har inte hittat de rätta formerna för det. Det blir en upptagenhet vid formfrågorna, som inte identifierar bokrecensionerna som en del av kärnuppdraget på ett sätt som nyheterna är.

”Flamsandet och tramsandet”

Eva Beckman är aningen trött på att samtalet om SVT ofta blir ”hysteriskt”. Att många inte ser hur allvarligt SVT tar på folkbildningsuppdraget och hur många program som görs i den genren.

– Den här lite slappa kritiken om flamsandet och tramsandet på SVT... Det är ett rykte som är relativt överdrivet. Det dras väldiga växlar på föryngring och förnyelse.

Daniel Sandström tar avstånd från den typen av svepande kritik. Han tror att SVT ofta hamnar i den typen av debatter på grund av att man har svårt att förklara sina beslut.

– Tittar man på hur SVT kommunicerar i publicistiska frågor, och specifikt i kulturfrågor, så uttrycker man sig inte som publicister, man uttrycker sig generellt på en inte optimal managementprosa, säger han.

 

Se hela debatten i tv-spelaren ovan. Tidigare program från höstsäsongen 2019 finns i länkarna nedan.