SVT:s bokprogram glömmer bort barnen

SVT:s "Bokslukarna".
BOKCIRKEL. "Estrids bokklubb" genomför det som många medier struntar i.
Foto: Estrids bokklubb
Podden "Bladen brinner".

Nu är det läslov, men medierna är måttligt intresserade av litteratur för barn och ungdomar.

Hanna Höglund om SVT och bokprogram som inte bryr sig om att barnen läser.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Kulturnyheterna i SVT nämner inte ens de nominerade i barn- och ungdomsbokskategorin när de rapporterar om Augustpriset. Och de är inte ensamma.

De flesta svenska medier har skurit ner på barnboksbevakningen, trots att larmen om den sjunkande läsförmågan avlöser varandra och bibliotek, bokhandlare, ja till och med McDonald's satsar på det så kallade Läslovet mer än någonsin. På sociala medier driver förlag och författare rösterna i årets mest obevakade men inte mindre upprörda kulturdebatt:

Varför är det så tyst om barnböckerna när alla tycker att det är viktigt att barn läser? Motreaktionen finns i det organiserade barnbokspratet.

Bokkärleken måste ut

I Barnkanalens "Bokslukarna", finlandssvenska "Estrids bokklubb" på Youtube och podcasten "Bladen brinner" av och med författarna Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo talas det om allt från pekböcker till böcker för unga vuxna med självklar passion. Det är som att bokkärleken bara måste ut, i vilka kanaler det än må bli.

Där "Bladen brinners" styrka ligger i det vuxna perspektivet - man fyller ett tomrum i det litterära samtalet för de tonårsboksälskande vuxna som läser i smyg för att deras älsklingsböcker inte anses fina, vuxna eller bra nog - ligger "Bokslukarnas" svaghet i programledaren och bibliotekarien Marcus Biderholts totala brist på genusglasögon.

Hellre Thea än Marcus

Var finns producenten? I första avsnittet kallar Biderholt de tre barnen i läsarpanelen för "snygga tjejer". Helt onödigt. Han missar att ställa följdfrågor när panelen pratar om den sneda bevakningen av herrfotboll kontra damfotboll i programmet om sportlitteratur. Och när de diskuterar Rachel Renée Russels mellanåldersbok "Nikkis dagbok #5" säger han skeptiskt att "Den är skriven av en tjej på ett väldigt tjejigt sätt", medan tolvåriga Thea kontrar med "Jag skulle inte säga att det finns tjej- och killsätt, men den är mer mot tjejer som tjejer brukar vara". En betydligt smartare könsrollsrelativisering. Thea borde ta över programmet.

Visa Estrid för alla

I "Estrids bokklubb" har det redan hänt. Elvaåriga Estrid Airas är programledare för sin egen show och även om hon har vuxna som skriver manus åt henne så är hon det självklara subjektet i dessa tiominutersavsnitt som omedelbart borde visas i alla svenska lågstadieklassrum.

För vad både "Bokslukarna" och "Estrids bokklubb" lyckas med är att fånga upp den medskapande barnläsaren vars läsande går hand i hand med det egna skrivandet. Både bokslukarbarnen och Estrid skriver. Själv. Mot en egen identitet, mot en egen värld. Med böckerna i ryggen.


Följ Expressen Litteratur och Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.