Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT: "Vi har ett stort kulturutbud"

Eva Beckman. Foto: Joel Nilsson

SVT svarar Karin Olsson: Vårt kulturutbud har både bredd och spets.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

fakta

REPLIK/SVT:S KULTURBEVAKNING

SVT:s kulturella grundutbud börjar bli tunt, menar Karin Olsson i sin krönika (Expressen 9/1). Det är upp till var och en att döma i den saken, men faktum är att SVT:s kulturutbud expanderat kraftigt när det gäller såväl resurser som sändningstid. Och detta i en tid när kulturbevakningen skärs ned i snart sagt alla andra medier.

Eftersom vi inte enbart vill nå den högutbildade och redan kulturintresserade publiken har vi även valt att utveckla program för de tittare som inte självklart känner sig hemma i vårt övriga kulturutbud.

Så föddes till exempel Dialektmysterier, Maestro, Historieätarna och nu Konstkuppen. Program som på olika sätt ger kunskap, ställer frågor och fångar ett intresse kring olika konstformer - som språk, musik eller konst.

 

Den klarsynte frågar sig naturligtvis om den här utvecklingen har skett på den traditionella kulturbevakningens bekostnad? Svaret är nej. Vi har kvar samma omfattning av program med initierad journalistik, kritik och debatt på kulturens område: Kobra, Babel, K special, Veckans föreställning, Musik special, Sverige! och Kulturnyheterna - nu även i Aktuellt. Det här är ett för SVT stort och centralt utbud och kan över tid förändras när det gäller vilka konstformer som har egna programtitlar och inte. Just nu har vi inte det konstprogram som Karin Olsson efterlyser.

Vårt uppdrag som public serviceföretag är att erbjuda ett brett och varierat utbud så att vår publik kan orientera sig och ta ställning i viktiga kulturfrågor. Karin Olssons kritik handlar både om det vi gör och det vi inte gör. På båda punkterna så anmäler vi en avvikande åsikt. SVT:s kulturutbud ska ha både bredd och spets, det är slutändan en fråga om demokrati.

 

Helena Olsson

kultur@expressen.se

 

Eva Beckman

kultur@expressen.se

 

Helena Olsson är programbeställare för nyheter, samhälle, kultur och dokumentär på SVT. Eva Beckman är programchef för kultur och samhälle, SVT Stockholm.