Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT-upprop: ”Slutkörda, rädda och manipulerade”

SVT:s rådande personalpolitik hotar public service-uppdraget, menar undertecknarna.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ
Jessika Gedin, programledare för ”Babel” som också brukar leda Nobelsändningar.
Agnes-Lo Åkerlind har skapat succéformat som ”Jills veranda”.
Foto: MAGNUS HALLGREN / DN / TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Jenny Nordlander är programledare och redaktör på ”Kulturnyheterna”. Hon gav också för en tid sedan ut boken ”Mellan raderna” om att vara kvinna och journalist.
Foto: Daniel Stigefelt/Natur&Kultur

Ett stort antal medarbetare på SVT Kultur går nu ut i ett upprop för att kräva bättre arbetsvillkor.

Babels programledare Jessika Gedin, stjärnproducenten Agnes-Lo Åkerlind och Kulturnyheternas Jenny Nordlander tillhör några av undertecknarna.

UPPROP | ARBETSVILLKOR. SVT har i uppdrag att bedriva nyhetsverksamhet och erbjuda ett mångsidigt kulturutbud – med hög kvalitet präglat av demokratiska och humanistiska värden, bland annat.

Vi som skriver under det här brevet menar att SVT:s rådande personalpolitik hotar de uppdragen. Nyligen vittnade de tidigare SVT-profilerna Daniel Sjölin och Lina Thomsgård om hur arbetsförhållandena påverkat deras liv och arbete negativt. Chefer på SVT har svarat och uttryckt sin ståndpunkt.


LÄS MER: DANIEL SJÖLIN: Thomsgård är inte ensam - SVT pressade även mig 


Nu vill vi, visstidsanställda och frilansare, på kulturavdelningen ge vår bild. Vi är reportrar, fotografer, klippare, projektledare, programledare, producenter och redaktörer. Och vi ser tre akuta problemområden.

Babel-profilen Jessika Gedin.
Foto: KARIN ALFREDSSON / KARIN ALFREDSSON

1. Kvaliteten på SVT:s program

För att producera god journalistisk kvalitet utifrån public serviceuppdraget krävs långsiktighet och trygghet. Vi behöver få tid till att sätta oss in i ämnen, gräva, knyta kontakter och utveckla våra arbetsmetoder. Vi måste våga jobba med svåra frågor där det finns en hotbild mot journalister, utan att vara rädda för vår säkerhet när kontrakten med SVT tar slut.

Under mars månad är 12 av de 15 reportrar i tjänst på ”Kulturnyheterna” visstidsanställda. Bland programledarna är 3 av 5 visstidsanställda under samma period. 6 av 9 är visstidsanställda på ”Babel”. Samtliga som jobbar heltid med programmet ”Edit” har korttidskontrakt. 

De visstidsanställdas korta kontrakt och frilansarnas otrygga arbetsvillkor gör det svårt för oss att uppfylla vårt uppdrag, hur mycket vi än brinner för journalistiken. De tillsvidareanställda ser hur kompetens gång på gång rycks bort från redaktionen och journalistiken blir sämre.

SVT granskar ofta dåliga villkor i andra branscher – ändå får vi aldrig svar på varför situationen ser ut som den gör hos oss. Vad är vinsten med det här systemet?  

Stjärnproducenten Agnes-Lo Åkerlind när hon mottog Kristallen 2014.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

2. Destruktiv arbetsmiljö

Otrygga kontrakt gör det svårt att planera livet. Dessutom är SVT:s kulturavdelning en högpresterande miljö. Det gör att många av oss blir stressade, utbrända och sjukskrivna. Flera av oss har känslor av att ha blivit utnyttjade, manipulerade, förbisedda, slutkörda och rädda för att ta olika beslut i livet – till exempel att skaffa familj. Det skapar en tystnadskultur. SVT är en så stor aktör på TV-marknaden att man som frilans inte har råd att ställa krav på sin arbetsgivare. 

SVT:s HR-direktör Sabina Rasiwala skriver att det finns ”fantastiska talanger som hämmas av en fast anställning”, och att det utöver det finns ”andra som söker trygghet”.   

Exakt på vilket sätt skulle vi hämmas? Vilka ”andra” är det som söker och är i behov av trygghet – om inte just vi?

Det skapar en tystnadskultur.

Rasiwala säger även att SVT:s programutbud läggs med 18 månaders framförhållning. Ingen av oss har någonsin haft ett så långt kontrakt. Däremot är vi många som jobbat i flera år på flera korttidskontrakt staplade på varandra.

Lagen om anställningsskydd (LAS) används i omvänt syfte. Vi blir ”utlasade” i stället för ”inlasade”. En personalpolitik som cheferna satt i system. 

Vi är rädda för att den rådande, mycket osäkra, personalpolitiken, hindrar många kompetenta personer från att våga söka sig till SVT. Resultatet blir en väldigt homogen arbetsplats. Är det SVT:s mål och önskan?

Lina Thomsgård var först ut med att berätta i ”Värvet” om arbetsvillkoren hon mött som programledare för ”Kobra”.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / Claudio Bresciani/TT

”Bara chefer kompetensutvecklas”

SVT:s kompetensutveckling stannar på chefsnivå. De medarbetare som vill vidareutveckla sitt journalistiska berättande får lov att göra det på egen hand, utanför arbetstid. En stor möjlighet till bättre journalistik som SVT:s chefer helt enkelt väljer bort. Är det för att de vet vilka anställningsformer de gett oss och att vi snart kan vara försvunna?  


3. Ekonomin

SVT är från årsskiftet finansierat via skattsedeln och har en skyldighet mot medborgarna att förvalta deras pengar på bästa möjliga sätt.

Flera av oss som skriver under här är anställda via dyra bemanningsföretag. Ett exempel: Kostnaden för en person som jobbar på SVT Kultur via bemanningsföretag sedan flera år har enligt Journalistklubbens uträkning kostat SVT och licensbetalarna flera miljoner extra jämfört med om vederbörande hade varit anställd direkt av SVT. 

Duktiga medarbetare som cheferna tydligen vill hålla kvar, men vägrar att erbjuda en fast anställning.

Överlag undrar vi, igen: vari ligger vinsten i det rådande systemet?    

Vi vill att SVT förändrar sin personalpolitik nu. 


Av Amanda Horne, fackligt ombud SJF

Hedvig Wrede, fackligt ombud SJF

Ditte Hammar, fackligt ombud SJF

Lydia Farran-Lee

Jessika Gedin

Amina Adelai

Kaveh Akaber

Johanna Palm

Simon Sarnecki

Binyam Berhane

Agnes-Lo Åkerlind

Alice Lööf

Jenny Nordlander

Caroline Lundin 

Tali da Silva

Ulrik Tylö 

Maria Askerfjord Sundeby

Carmen Dickson

Stina Schedwin 

Johanna Gafvelin

Thomas Jackson

Elina Haimi

Veronica Lilja 

Nils Nouchi 

Johan Scheele

Sebastian Lindström 

Jonas Rudström

Kajsa Dines

Jan Soja

Elinor Ahlborn

Anneli Kustfält

Kalle Lindberg

Mattias Dellert

Cecilia Tiberg

Hannah Cederberg 

Kristin Henriksson 

Lisa Gustafsson

Benjamin Wolff

Bodil Markendahl

Cristian Manieri 

Lena Jordebo

Nils Rydell

Ika Johannesson

Ulrika Milles

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.