Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT om kritiken: "Det är rent nonsens"

SVT tycker att historieprofessor Kjell Östbergs kritik är befängd.
Historieprofessor Kjell Östberg.
Foto: Eva Wernlid
Kattis Ahlström är programledare för "Kvinnorna på fröken Frimans tid".
Foto: SVT

Anklagelserna mot SVT:s program "Kvinnorna på fröken Frimans tid" saknar grund.

Det skriver Ingemar Persson och Patrick Bratt på SVT Dokumentär i en replik på historieprofessor Kjell Östberg.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SVT har gjort en populärhistorisk tv-serie om några kvinnor som levde för 100 år sedan. En serie om skolor, mode, matsnusk, kooperativet Svenska hem och den svenska rösträttsrörelsen.

Kjell Östberg hävdar att produktionen skulle ha stulit en tidslinje ur Josefin Rönnbäcks avhandling (Expressen 2/1). Det är rent nonsens! Att göra det lättare för tittaren att orientera sig efter en tidslinje är ju knappast någon originell idé. Det har gjorts förr och kommer att göras igen.

Tv-serien har gjorts av en redaktion med kompetenta journalister inklusive Kattis Ahlström och personer med lång erfarenhet av populärvetenskapliga produktioner. Under nästan ett helt år har man arbetat med att läsa hyllmeter av litteratur i ämnet, letat i brev, dagböcker och protokoll i arkiven för att hitta unika vinklar.

Visst är forskningen en avgörande faktor för bedömningen av vilka källor som kan vara relevanta. Christina Florins och Josefin Rönnbäcks böcker är viktiga verk bland många andra men ingalunda helt avgörande för produktionen.


LÄS MER: "Forskningen nämns inte med ett enda ord"

Berättande går före källhänvisningar

Källorna är otaliga och när man skapar populärvetenskapliga tv-program har man publiken i fokus. Självklart går berättande och begriplighet före fotnoter och källhänvisningar.

Vad gäller eftertexterna i SVT:s program så är de tillägnade upphovsrättsliga insatser för produktionen av programmen – inte listor på referenslitteratur. Vi förstår att det är väsensskilt mot hur man jobbar inom den akademiska forskningsvärlden. Att det är skillnad på ett tv-program och en avhandling förstår också de flesta.

Kattis Ahlström har menat att kvinnornas berättelser i programserien inte har nått ut till den breda allmänheten i tv eller i skolböckerna i någon större omfattning. Detta misstolkar Kjell Östberg och tar det som intäkt för att Kattis skulle försöka ta åt sig äran, vilket ju är befängt.

Vi hoppas kunna erbjuda våra tittare mer av historia och kunskap i framtiden. Och varje gång vi gör det kommer vi att göra ett gediget researcharbete.


Ingemar Persson

Programchef SVT Dokumentär

Patrick Bratt

Projektledare SVT Dokumentär 


Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga texter