Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT: Därför har vi pausat boktipsen

Litteraturkritikern Ingalill Mosander och filmkritikern Göran Everdahl från det gamla ”Go'kväll”-upplägget.Foto: SVT

SVT:s Bengt Strömbro svarar på Daniel Sjölins kritik mot att bokrecensionerna har  försvunnit från ”Go'kväll”.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

REPLIK. Daniel Sjölin har flera bra poänger och det är uppfriskande med krönikor om vårt utbud. Vi blir aldrig klara med vår programutveckling och kan alltid bli bättre.

Litteratur, läslust och författarskap är och har alltid varit en omistlig del av ”Go'kvälls” uppdrag och kontrakt med tittaren. Med det sagt så behöver vi då och då se över formerna för hur våra olika innehållsområden uppstår i programmen. Varsam förnyelse snarare än föryngring är vår ledstjärna. Inte minst förändrade medievanor hos den vuxna publiken jämfört med när vi startade ”Go'kväll” 1997 ger oss anledning att reflektera. Det stämmer att vi har pausat boktipsen.

Anledningen stavas inte jakt efter ungdomsmålgrupper, eller att vi vill jävlas med våra trogna tittare, utan detta handlar om att ge en möjlighet till eftertanke om hur vi kan utveckla formerna för vårt läslustbejakande innehåll. Så att vi fortsatt uppfattas som relevanta. Samtidigt har vi ökat andelen författargäster. 

Det ersätter inte bokrecensioner, men bidrar till att bevara litteraturens breda närvarostatus i ”Go'kväll” under tiden som vi utvecklar nya former för lästipsande under hösten. För övrigt låter graffiti med PRO som en framtida Kristallenvinnare!

 

Av Bengt Strömbro

Bengt Strömbro är programchef för SVT Umeå och ansvarig utgivare för ”Go'kväll”.