Susan Sontag. Foto: Wyatt Counts
Susan Sontag. Foto: Wyatt Counts

Svinaktigt, Sontag

Publicerad

Björn af Kleen bekräftar Susan Sontags svinaktigheter om Sverige.

Så här i hänryckningens tid kan man svalka sig i en lysande essä av Susan Sontag.

  Efter sju månaders arbete i Stockholm 1969 sammanfattade Sontag sina intryck i texten "Brev från Sverige", något av det mest svinaktiga jag läst om den svenska nationalkaraktären.

 

Tidskriften Kritiker har översatt artikeln i sitt aprilnummer och bifogat ett aktuellt svar av författaren Torbjörn Elensky.

Även om vissa iakttagelser har passerat bästföredatum är det lätt att känna igen sig i Sontags grundläggande kritik av svensken som känslomässigt invalid.

 

Hon ser våra hämningar ta fysisk gestalt: "liten rörlighet i huvudet; stela axlar; låst bäcken; oviga; för rak hållning". För att "förhindra psykologisk insyn" landar varje konversion i en kvantifiering: "hur många soltimmar det var den här månaden, eller när någon gick och lade sig kvällen innan, eller hur mycket någon betalar i hyra för lägenheten". Ibland dristar sig svensken också till en bekännelse: "Jag går och kissar."

Tur att Susan Sontag, för tidigt bortgången i cancer 2004, inte kan studera våra dagars löpsedlar: prudentliga inkomsttabeller, ständiga väderleksrapporter och plötsligt intima tips om hur man kommer tillrätta med sådant som ballongmage och inkontinens hade alltför väl spelat henne i händerna.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag