Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasina. Foto: / APBangladeshs premiärminister Sheikh Hasina. Foto: / AP
Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasina. Foto: / AP
Frilansjournalisten Anwar Hossain blev tvingad att radera sina fotografier inne på Rosenbad av bangladeshisk säkerhetspolis. Foto: PRIVAT PRIVATFrilansjournalisten Anwar Hossain blev tvingad att radera sina fotografier inne på Rosenbad av bangladeshisk säkerhetspolis. Foto: PRIVAT PRIVAT
Frilansjournalisten Anwar Hossain blev tvingad att radera sina fotografier inne på Rosenbad av bangladeshisk säkerhetspolis. Foto: PRIVAT PRIVAT
Frilansjournalisten Axel Kronholm. Foto: Fredrik WernérFrilansjournalisten Axel Kronholm. Foto: Fredrik Wernér
Frilansjournalisten Axel Kronholm. Foto: Fredrik Wernér

Sveriges ovilja att stöta sig med Dhaka är livsfarlig

Publicerad

Utrikesdepartementet har JO-anmälts för att ha låtit främmande makt kränka svensk yttrandefrihet.
Axel Kronholm varnar för att oviljan att stöta sig med Bangladesh är livsfarlig.

Sedan premiärminister Sheikh Hasina kom till makten i Bangladesh 2009 har över 400 oppositionella dödats i utomrättsliga avrättningar. Ovanpå det har åtminstone 384 människor försvunnit: regimkritiker, aktivister, medlemmar i oppositionspartier.

 

LÄS MER: Varför tolererar Sverige att jag censureras? 

 

Bakom många av morden och kidnappningarna står den paramilitära polisstyrkan Rapid Action Battalion, RAB. Dess inblandning har länge varit känd. I januari i år dömdes en tidigare överstelöjtnant och flera officerare från RAB för att ha fört bort och mördat sju män i april 2014. 

Poet bortförd under måndagen

Det senaste offret är Farhad Mazhar som fördes bort i Dhaka i måndags morse. Mazhar är en av landets främsta lyriker, och en talför kritiker av det styrande Awamiförbundet, som i decennier format intellektuell debatt och fostrat nya generationer politiskt engagerade. När vi träffades i december 2015 varnade han för det maktmonopol regeringen skaffat sig.

 

LÄS MER: Var finns stödet för Gui Minhai? 

 

Mazhar återfanns lyckligtvis inom 24 timmar och vårdas nu på sjukhus. Vanligtvis försvinner människor längre än så, som oppositionspolitikern Shajedul Islam Sumon som fördes bort för tre och ett halvt år sedan. 

Möjligen räddades Mazhar av den internationella uppmärksamhet hans fall snabbt fick, eller så var kidnappningen bara tänkt som en varning. Händelsen illustrerar oavsett det skräckstyre som råder i Bangladesh i dag.

Ovärdigt och livsfarligt av regeringen

Sveriges regering försäkrar att man ”tagit upp” de här övergreppen på oppositionella med premiärminister Hasina under hennes besök i juni. Men när en journalist som Anwar Hossain inte ens går säker för bangladeshisk säkerhetstjänst inne på Rosenbad, under premiärminister Hasinas besök, då har något gått fel. Oviljan att stöta sig med regimen i Dhaka är både ovärdig och rent livsfarlig.

Utrikesdepartementet har nu JO-anmälts anklagade för att man inte förhindrade främmande makt från att kränka svensk yttrandefrihet.  Mer klädsamt vore det om UD följde journalisten Tasneem Khalils uppmaning och tog vara på erfarenheterna från några av de framstående exil-bengaler som lever i Sverige, såsom bloggaren och journalisten Shamima Mitu, eller författaren Siddhartha Dhar, för att nämna några. 

Risk att IS får grepp om landet

Biståndet är ännu ett exempel. Grannlandet Burma fick i fjol ungefär lika mycket stöd som Bangladesh (262 respektive 250 miljoner), men med helt andra prioriteringar. Den största utgiftsposten för Burmabiståndet går till demokratibygge, civilsamhälle och mänskliga rättigheter. I Bangladesh ligger tonvikten på mindre kontroversiella områden som hälsa, humanitärt arbete och befolkningsfrågor.

Situationen som nu råder under Awamiförbundets styre, utan fungerande opposition eller civilsamhälle, är farlig. IS rekryterar redan i dag flitigt från Bangladesh och har tagit på sig flera attentat i landet. I det politiska vakuum som håller på att skapas riskerar den sortens extremism att hitta ny kraft.

 

Axel Kronholm

Axel Kronholm är reporter på OmVärlden och frilansjournalist som bevakar konflikt, politik och miljö i Syd- och Sydostasien.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag