Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges hållning mot Hitler förlängde kriget

Aron Flam.Foto: Cajsa Borgström
Johan Romin.Foto: Kajsa Stina Romin

Aron Flam replikerar på Johan Romins kritik av historieskrivningen i boken ”Det här är en svensk tiger”. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

REPLIK. Johan Romin har i Expressen den 10 november skrivit en artikel som låter påskina att Per Albin Hansson gjorde rätt som handlade med Adolf Hitler. Han sällar sig därmed till den lilla skara som skrivit i tidningar om att boken ”Det här är en svensk tiger” jag skrivit om den svenska tystnadskulturen med utgångspunkt i händelserna vid tiden för andra världskriget har fel. Utan att för den sakens skull nämna ett enda fel i den bok han påstår sig ha läst. Romin missuppfattar bokens innehåll så till den milda grad att han tolkar den illvilligt, eller är inkapabel att förstå text. I stället för att bemöta bokens innehåll ägnar han sina spaltmeter åt att smutskasta mig som person och föra fram kontrafaktisk historieskrivning. 

Det är därför omöjligt för mig att bemöta eftersom han inte ger några specifika exempel på vad som skulle vara fel med boken.

Att jag har blivit åtalad i samband med släppet av boken är inte en PR-kupp från min sida. Jag har inte makten att få den svenska åklagarmyndigheten att göra som jag vill. Hade det varit så hade åtal aldrig väckts. Romin verkar tro att det är roligt att vara föremål för utredning av Nationella operativa avdelningens enhet mot internationell och organiserad brottslighet under flera år med skadestånd i miljonklassen mot sig. Jag kan avslöja att den personliga kostnaden, både i form av uteblivna intäkter för att processen tar en stor del av min tid och den känslomässiga oro, sorg och ilska, för mig, och mina nära och kära, som processen innebär är stor. Både ekonomiskt och personligt. Så det är inte på något sätt ”gratis” reklam. 

Själva sakfrågan om pengatvätt och vapenhandel nämner han inte med ett ord.

Vad gäller Romins kontrafaktiska historieskrivning kan jag inte annat än skaka på huvudet. Hade skribenten haft mer än blott ett års studier i militärhistoria bakom sig kanske jag hade kunnat ta honom på större allvar? Det enda vi kan veta i dag är vad som har hänt. Inte vad som kanske skulle kunna ha hänt om något annat hade hänt. 

Romin yrar om transmittenttrafiken och järnmalmen. Två viktiga historiska händelser som visar på Sveriges nära samarbete med Nazityskland. Händelser jag också avhandlar i boken men bara som redan känd bakgrundsinformation. 

Själva sakfrågan om pengatvätt och vapenhandel nämner han inte med ett ord. Inte heller nämner han att det socialdemokratiska samarbetet med Nazityskland inleddes redan 1933 när Hitler kom till makten. Han undviker noga att diskutera den ariseringspolitik som genomfördes i Sverige med regeringens goda minne och långt innan militärt hot förelåg. Samt att Sveriges regering fortsatte att sälja vapen till Hitler ända till krigsslutet. Detta trots att Sverige, enligt rationell analys om det bara handlade om pengar och egen säkerhet, borde avslutat samarbetet långt innan dess. 

Det är därför jag misstänker att Romin har låtit känslorna ta över analysen. 

Det som hände då, och vad de som levde då gjorde, är bara historiska fakta.

Jag har nämligen inte skrivit att Per Albin gjorde ”fel”. Jag har skrivit vad han gjorde och jag konstaterar vid ett flertal tillfällen att han agerade i enlighet med det mandat han hade fått av folket och det han lovat sina väljare innan krigsutbrottet. Vill Romin argumentera för att Per Albins agerande räddade liv får han gärna göra det mot Winston Churchill som riktigt konstaterade att ju fler som bjudit Hitler motstånd desto snabbare hade axelmakterna fallit. 

Sverige bjöd inte motstånd. Sverige bjöd på samarbete. Ett samarbete som förlängde kriget. Även det är fakta. Det räddade säkerligen svenska liv. Men jag misstänker att de människor som mördades i England, på kontinenten, i Mellanöstern och Afrika, just för att de bjöd ondskan motstånd inte varit lika snara med att utropa Per Albin till sin hjälte. Snarare tvärtom. Vilket jag visar i boken med uttalanden av bland annat just Churchill. 

Slutligen vill jag påpeka att det jag kritiserar i boken är den inställning till vår historia som Sverige har i dag och har haft sedan krigsslutet. Det som hände då, och vad de som levde då gjorde, är bara historiska fakta. Det är hur vi behandlar dessa fakta, vår historielöshet och historieförfalskningen, jag kritiserar. Huvudansvaret för vår nuvarande lögnaktiga historieskrivning är, liksom ansvaret för samarbetet med Hitlertyskland, socialdemokratins. 

 

Av Aron Flam

Aron Flam är komiker, skribent och författare till boken ”Det här är en svensk tiger”. 

 

 

Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=75111&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.