Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Sverigedemokraterna hade haft 35 procent"

Göran Greider.Foto: Sofia Runarsdotter / BONNIERS
I podden "60 minuter" berättar Greider om politik, utanförskap – och sin trädgård.Foto: Pontus Lundahl / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Expressen Kulturs medarbetare Eric Schüldt.Foto: Mattias Ahlm

Göran Greider kritiserades när han försvarade regeringens åtstramning av migrationspolitiken.

I podden "60 minuter" förklarar han varför.

– Annars hade Sverigedemokraterna snart haft 35 procent, säger han.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Lyssna på Göran Greider gästar podcasten 60 minuter

Ladda ner avsnitt
Spela upp i annan app

Han är en av landets mest produktiva författare, skribenter och poeter. Men för den stora publiken är han kanske mest känd som vänsterdebattören med det vita, yviga håret i morgonprogram och nyhetssändningar.

När Eric Schüldt möter Göran Greider i podden "60 minuter" blir det ett samtal om utanförskap, migrationspolitik och socialdemokratins förtjänster.

Greider kom som ung poet till Stockholm 1980, men passade aldrig riktigt in i huvudstadens kulturliv. I samma veva skedde ett politiskt – och kulturellt – paradigmskifte, något som han beskriver som en "fruktansvärd upplevelse":

– Jag tyckte att de viktiga frågorna rusade bort ur offentligheten. Det handlade mycket om poststrukturalism och postmodernism som jag såg som en spegelversion av nyliberalismen. Där finns det inget centrum längre som vi maktkritiker kan angripa. Då blir det också meningslöst med politisk kamp. Den känslan har jag haft ganska länge.

 

LÄS MER: "Mitt paradis är det klasslösa samhället"

Löfvens brist på systemkritik

Han är fortfarande medlem i Socialdemokraterna, trots att han inte tycker att partiet har lyckats realisera något visionärt sedan 1960-talet. Den senaste stora framgången var ATP-systemet. Framtidens radikala idéer kommer snarare att bäras av breda sociala rörelser än partier, säger han.

– Socialdemokratin i dag är i princip ett socialliberalt mittenparti. Om du träffar Stefan Löfven eller Magdalena Andersson kan du inte förnimma ett spår av systemkritik i deras tänkande. Jag föredrar i och för sig dem framför alternativen, men man kan ju inte nöja sig med det minst onda.

 

LÄS MER: Dick Harrison: "De skulle slå ihjäl mig"

Sverigedemokraterna på 35 procent

I vintras, när antalet asylsökande var rekordhögt, var Göran Greider en av få offentliga personer på vänsterkanten som försvarade förslaget om en åtstramad migrationspolitik. Det står han fortfarande fast vid:

– Jag blev ju kallad rasist, men hade det fortsatt som det såg ut i höstas, hade vi snart haft ett sverigedemokratiskt parti på 35 procent. Sen ska man inte tro att tillfälliga uppehållstillstånd är bra för integrationen, det är tvärtom mycket dåligt, säger han och fortsätter:

– Du måste kunna vara splittrad som modern människa. Om man vill vara en intellektuell som kan stå för det man säger måste man tänka igenom alla dimensioner och undvika fällorna som finns på både höger- och vänsterkanten. Det är ju egentligen ett uttryck för socialdemokratisk pragmatism.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.