Thomas Engström. Foto: Mathias BlomThomas Engström. Foto: Mathias Blom
Thomas Engström. Foto: Mathias Blom
Csaba Bene Perlenberg. Foto: Cornelia NordströmCsaba Bene Perlenberg. Foto: Cornelia Nordström
Csaba Bene Perlenberg. Foto: Cornelia Nordström

"Sverige var svindyrt och pisstråkigt"

Publicerad

Thomas Engström värjer sig mot att Georgien skulle vara ett u-land.

Här svarar han på Csaba Bene Perlenbergs kritik.

Min underbare kollega Håkan Lindgren har myntat begreppet "EU-troende". Det verkar, att döma av somliga reaktioner på min text om hur EU kan hota små länders särart, ligga mycket i en sådan beskrivning. EU-projektet har för allsköns vänsterliberaler länge varit någonting oklanderligt och heligt, någonting oantastligt, någonting i det närmaste fullbordat. Om inte EU är gott, vad kan då vara det?
Svaret är att fria samhällen har kunnat växa fram på denna jord utan inblandning från Bryssel och Strasbourg. Många, som det georgiska, har fått kämpa hårt på egen hand för att slå sig fria från slaveri och förtryck.
Georgien är, vill jag för övrigt inskärpa, på inget sätt något "u-land" (så som Perlenberg påstår). Det är en fantastisk nation som gjort mängder av framsteg och som fortsätter att göra det, för egen maskin och med egna målsättningar.

 

LÄS OCKSÅ: Det är lätt att leva i lyx på andras bekostnad

 

Min poäng från häromdagen kanske behöver förtydligas. I så fall kan essensen uttryckas så här: Georgien ligger till kultur och kynne betydligt närmare det fria, dynamiska USA än det stela, halvt sönderreglerade EU. Därför hoppas jag att georgierna ska tänka sig för innan de väljer inriktning på det fortsatta reformarbetet.
Lite roligt är det ändå att Perlenberg väljer att använda sitt genmäle till att ifrågasätta min hustrus och mina motiv - både vad gäller vår utlandsflytt och våra gärningar som skribenter.
Inte vet jag hur intressant detta är för Expressens läsare, men jag kan förtydliga även här: vi tyckte att det var svindyrt och pisstråkigt i Sverige och var beredda att prova i stort sett vad som helst.
Georgien överträffade våra vildaste förväntningar, och här har vi nu med glädje och gamman slagit oss ner. Att Perlenberg grubblar över detta i termer av "varumärkesbyggande" har kanske mer med hans egen karriär att göra - en som har präglas av ganska skiftande tonlägen beroende på vilken ledarsida som för stunden orkar med att publicera hans frustanden.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.

Thomas Engström
Thomas Engström
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag