Sverige ingen skyddad vik

Publicerad
Uppdaterad
Per Wirtén om islamiseringen av terroristbegreppet.
En man från Tranås reste till Stockholm för att sprida maximal död mellan husen. Under ett dygn tänkte sedan alla samma sak:
Tänk om han inte fumlat med bombrören. I kommentarer och samtal uttrycks förvåning att sådant kan hända här. I en kommentar säger terroristexperten Magnus Ranstorp att ”Sverige har tidigare varit en skyddad vik i en stormig värld.”
Jag förstår inte. Sveriges särprägel är inte längre frånvaron av politiskt våld – utan närvaron. Två statsråd har mördats i stadens vimmel. Svenska soldater patrullerar längs afghanska landsvägar. Andra medborgare åker ut i världen för att ansluta sig till jihadister och dö för sin övertygelse. För tio år sedan utelämnades två egyptier till terroristjägare och tortyranstalter. Hur kan man längre vara förvånad?
Att Sverige varit en skyddad vik är inte bara ett ofta upprepat tankefel. Det närmade sig status av offentlig lögn.
Sverige har ju gedigen erfarenhet av olyckligt framgångsrika enmansterrorister. För 20 år sedan opererade Lasermannen på Stockholms gator. I år sköt en Malmöbo mot människor som han trodde var invandrade. Båda valde offer med rasistisk och politisk eftertanke.
De var små isolerade aktörer i en global rörelse av vit makt. Men ingen av dem kallas terrorister.
Självmordsbombaren förs bort.
Håller begreppet terrorist på att etnifieras och bli ett fenomen exklusivt knutet till islam där imamer ställs till svars av journalister? I skuggan av betydelseförskjutningen har till och med svenska statsråd börjat tala om hela stadsdelar (de med moskéer i källarplanen) som säkerhetsrisker.
Är det därför så många kan säga att i lördags klockan 17.00 anlände terrorismen till Stockholm? Är det därför Aftonbladets Eva Franchell på ledarsidans blogg kan beskriva mannen från Tranås som ”ett trendbrott”?
Under hela mitt liv har Europas storstäder utsatts för terrorism, spikbomber och kidnappningar. Vår erfarenhet är gedigen. Inget är egentligen nytt: baskiska och irländska nationalister, brittiska rasister, tyska kommunister, italienska fascister, franska antialgeriska poliser och algeriska islamister. Några har passerat även Stockholm.
Mannen från Tranås är bara senaste länken i en lång historia. Ibland finns anledning att påminna om enkla saker.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag