Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige har varit vithetens högborg

Bilan Osman, skribent och föreläsare på Expo.
Foto: THEO ELIAS LUNDGREN
BLM-demonstration i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Bilan Osman listar fem punkter varför Black lives matter behövs i Sverige. 

KULTURDEBATT. Det är absurt att leva i en samtid där rassar jämför sina utspel med tal av Martin Luther King. Samt där demonstrationer i Sverige anses vara appropriering av amerikansk kultur.

Protesternas genomslag i Sverige är ett erkännande av Sveriges arv, inte USA:s. Det var inte amerikansk kultur som gav världen hittepå-vetenskapen att mäta skallar. Det var inte i USA rasismens stamfader föddes – Carl von Linné. Det var Sverige som tillsammans med Danmark skeppade hundratusen slavar över Atlanten.

Det är inte USA som koloniserat Sápmi eller väntat fram till slutet på 1950-talet innan romer fick rösträtt här. Det är inte USA som grundade världens första statliga rasbiologiska institut och sedan dess gjort typ noll för att på allvar göra upp med det. Istället har man fortsatt på samma sätt som innan: varit vithetens högborg och exporterat bilden av Sverige som det homogena landet som nyss upptäckt mångkultur.

1. Det är i Sverige svarta människor stått uppradade som levande utställningsföremål på Gröna Lund, samtidigt som min föräldrageneration föddes. Det är i Sverige som var fjärde person som utsätts för ett hatbrott är afrosvensk. Det är i Sverige minoriteter inte får tillträde till arbets- och bostadsmarknaden. Och om de får det så är deras lön lägre än majoritetsbefolkningens.

Det. Är. I. Sverige. Rasprofilering. Pågår.

Det är från Sverige Louis de Geer, han som räknas som svensk industris fader, åkte för den första svenska slavhandelsexpeditionen till Afrika. Han som använde svarta människor som en handelsvara, kroppar som inte var värda mer än socker. Det var till Stockholm De Geer senare förde fyra svarta slavar, som gåva till rikskanslern Axel Oxenstierna.

2. Det är inte USA som har påverkat Sverige, det är Sverige som påverkar omvärlden. Inte minst genom att ha varit ledande i rasbiologi.

3. Det minsta en kan göra är att inte deraila samtalet, peka åt ett annat håll och ha ett lika blint förhållningssätt till historien, som en har till andras hudfärg.

4. Svarta hjältar i historien var briljanta på att formulera sin samtids utmaningar. Som dagens förkämpar är briljanta på att formulera sin samtid.

5. Det fanns en rätt stor grupp människor som under medborgarrättsrörelsens tid ansåg att svarta krävde för mycket. De som vill förminska Black lives matter är samma tidlösa grupp. De som anser att andra förtjänar mindre än de själva. Och tycker det blir för mycket när folk vill slippa mördas.


Av Bilan Osman
Bilan Osman är skribent och föreläsare på Expo.


FOTNOT. Texten publicerades ursprungligen på Bilan Osmans Facebook-sida.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.