Sverige bör bojkotta vinter-OS i Kina 2022

En grupp kinesiska rekryter i väntan på uppdrag.
Foto: COSTFOTO / EPA / TT / ZOU XINJIANG
Foto: MELA PAN / HISTORISKA MEDIA

2022 står Kina värd för OS samtidigt som en folkmordsliknande förföljelse pågår.

Jojje Olsson påminner idrottare och nationer, enskilda och i grupp, om sitt ansvar.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURKRÖNIKA. Tidigare denna månad införde Internationella olympiska kommittén (IOK) en rad sanktioner mot Belarus. Bland annat portas president Alexandr Lukasjenko och att hans son Viktor från alla framtida IOK-evenemang, inklusive de olympiska spelen.

IOK:s ordförande Thomas Bach uppmanade även till bojkott av alla internationella evenemang i Belarus, som står värd för ishockey-VM 2021. Detta motiveras med att regimen utsatt landets idrottare för politisk diskriminering, vilket enligt Bach går stick i stäv med den olympiska andan. 

Samtidigt upplever Bach det tydligen förenligt med den olympiska andan att miljontals etniska minoriteter – inklusive flera idrottare – låses in i politiska fångläger utan föregående rättsprocess. Det är precis vad som sker i Kina, vars regim ska arrangera vinter-OS i februari 2022.

...viftade han bort saken med ett svar om att man fokuserar på angelägenheter relaterade till de olympiska spelen...

När Bach i somras tillfrågades om IOK alls diskuterat förtrycket mot uigurer i västra Kina med landets regim, viftade han bort saken med ett svar om att man fokuserar på angelägenheter relaterade till de olympiska spelen snarare än samhällsfrågor. Han varnade samtidigt för att en bojkott ”endast straffar idrottare i de länder som bojkottar”.

Det är osannolikt att IOK kommer ifrågasätta Kinas värdskap. Det är i stället nationer och idrottare – enskilt eller i grupp – som måste agera för att undvika en upprepning av idrottshistoriens kanske allra största fadäs.

”Aldrig mer”, blev ett talesätt sedan ondskan i de nazityska koncentrationslägren uppdagades. De olympiska spelen i Berlin 1936 skänkte legitimitet till naziregimen, och piskade upp de nationalistiska känslor som behövdes för att utföra dessa övergrepp.

...i Xinjiang, där den största inlåsningen av etniska minoriteter i världen i dag pågår.

Likaledes var sommar-OS i Peking 2008 en PR-seger för regimen. Istället för att öppna upp, togs den ovillkorliga inkluderingen som ett kvitto på att man fritt kan trappa upp förföljelsen mot oliktänkande.

Något som märks i Xinjiang, där den största inlåsningen av etniska minoriteter i världen i dag pågår. Allt fler benämner de vidsträckta lägersystem som koncentrationsläger, och förföljelserna mot regionens muslimska folkgrupper som folkmord. 

Sverige har en viktig roll att spela vad gäller en eventuell bojkott av vinter-OS. Vi tillhör en grupp dryg handfull demokratier som tog över hälften av alla guldmedaljer i den förra olympiaden. Kultur- och idrottsminister Amanda Lind sade också tidigare denna månad att idrotten har ett betydande ansvar att inte legitimera förtryckande och odemokratiska regimer. 

Detta dock inte med anledning de kinesiska fånglägren, utan med tanke på den ”rådande situationen i Belarus”. Lind sade även att hon träffat ministrar från andra EU-länder för att diskutera ishockey-VM i Belarus, och att de planerar ett gemensamt uttalande om saken.

Det är bara att förutsätta att liknande möten och uttalanden väntar angående vinter-OS i Peking. Annars framstår Amanda Lind och EU lika likgiltiga som IOK inför de miljontals muslimer vars liv slagits i spillror medan världens största regim återigen förbereder de olympiska spelen.


Jojje Olsson är journalist och författare, specialiserad på Kina. Han driver sajten Inbeijing. 


Lyssna på ”Lunch med Montelius”

spotify:episode:6vMFCgMhO7bLk2tlQEo8zf

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.