Carola i Sydafrika. Foto: Torbjörn Selander
Carola i Sydafrika. Foto: Torbjörn Selander

Svenskar i
mörkrets hjärta

Publicerad

Salka Hallström Bornold om kulturministerns tårta och Carolas adoption.

"Det vita västerlandets förhållande till det svarta Afrika har aldrig varit särskilt smakfullt eller naturligt." Det skrev Ann-Charlotte Marteus i går i Expressen efter att kulturministern skurit snippan av en svart, skrikande marsipankvinna på Moderna museet. Liljeroth skrattade åt det lidande konstbakverket och det var det Marteus reagerade på.

Är Carolas förhållande till det svarta Afrika smakfullt och naturligt? Sist gav hon sitt svältande fadderbarn på Haiti en taxfree-parfym inför kamerablixtarna. Nu har Carola gjort det igen: åkt på mammaresa till mörkrets hjärta. Det nya stjärnbarnet från Pretoria har redan genererat löpsedlar, djuplodande DN-porträtt och nu en Mama-blogg. Alla vill ha sin bit av sånglärkans senaste tårta, tvååriga Zoe. Carola bjussar friskt. Hon signerar sina inlägg "Mommy C".

Är det en slump att hon stavar det med o, som i Mommy dearest? I sin recension (AB 9/4) av hyllningsboken Främling föreslog Andres Lokko att Carola-fenomenet utspelar sig i aningslöshetens Sverige. Ett "väglöst land", där homosexualitet fortfarande är ett "utomsocknes påfund". Så även begreppet postkolonialism. Här har ingen sett Sacha Baron Cohen parodiera Hollywood-adoptioner. Ingen har hört talas om konstnären Vanessa Beecrofts skildring av sitt eget Angelina Jolie-komplex i filmen The Art Star and The Sudanese Twins, än mindre begrundat Edward Saïds teorier om "den andre" i postkoloniala referensverket Orientalism.

Här är folkdjupens gröna dal där afrobarnet som kändis-accessoar aldrig blivit någon sinnebild för den vita exotismen. Eller som Mommy C uttrycker det: "vi håller fast vid Det Goda".

Liljeroth skär i den svarta snippan. Carola sprider små bloggbitar av Zoe. Det är ju inte smakfullt. Men helt naturligt, här i det väglösa landet.

 

Salka Hallström Bornold

kulturen@expressen.se

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag