Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenskar i
mörkrets hjärta

Carola i Sydafrika. Foto: Torbjörn Selander

Salka Hallström Bornold om kulturministerns tårta och Carolas adoption.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

"Det vita västerlandets förhållande till det svarta Afrika har aldrig varit särskilt smakfullt eller naturligt." Det skrev Ann-Charlotte Marteus i går i Expressen efter att kulturministern skurit snippan av en svart, skrikande marsipankvinna på Moderna museet. Liljeroth skrattade åt det lidande konstbakverket och det var det Marteus reagerade på.

Är Carolas förhållande till det svarta Afrika smakfullt och naturligt? Sist gav hon sitt svältande fadderbarn på Haiti en taxfree-parfym inför kamerablixtarna. Nu har Carola gjort det igen: åkt på mammaresa till mörkrets hjärta. Det nya stjärnbarnet från Pretoria har redan genererat löpsedlar, djuplodande DN-porträtt och nu en Mama-blogg. Alla vill ha sin bit av sånglärkans senaste tårta, tvååriga Zoe. Carola bjussar friskt. Hon signerar sina inlägg "Mommy C".

Är det en slump att hon stavar det med o, som i Mommy dearest? I sin recension (AB 9/4) av hyllningsboken Främling föreslog Andres Lokko att Carola-fenomenet utspelar sig i aningslöshetens Sverige. Ett "väglöst land", där homosexualitet fortfarande är ett "utomsocknes påfund". Så även begreppet postkolonialism. Här har ingen sett Sacha Baron Cohen parodiera Hollywood-adoptioner. Ingen har hört talas om konstnären Vanessa Beecrofts skildring av sitt eget Angelina Jolie-komplex i filmen The Art Star and The Sudanese Twins, än mindre begrundat Edward Saïds teorier om "den andre" i postkoloniala referensverket Orientalism.

Här är folkdjupens gröna dal där afrobarnet som kändis-accessoar aldrig blivit någon sinnebild för den vita exotismen. Eller som Mommy C uttrycker det: "vi håller fast vid Det Goda".

Liljeroth skär i den svarta snippan. Carola sprider små bloggbitar av Zoe. Det är ju inte smakfullt. Men helt naturligt, här i det väglösa landet.

 

Salka Hallström Bornold

kulturen@expressen.se

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!