Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
S O Karlsson

En fransk flashback

Uppdaterad Madeleinekaka?

Sven Olov Karlsson ser Stockholm genom Modianos ögon.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Stockholm. Jag lösgör mig ur mediehorden på Börshuset där Peter Englund just meddelat årets pristagare Patrick Modiano och flanerar till kaféet och bageriet Le Petit France på Kungsholmen.

Tillkännagivandet verkar skänka Stockholm en parisisk ton. Höstregnet är rikt men ljummet, närmast lättat. Taxibilarna tutar och krånglar. Både gäster och personal pratar franska, lågmält, med måttliga gester. En rosa surfplatta visar Teletubbies för en baby. Antika Le Monde-ettor inramade på väggarna, kyldiskens alla bakverk kråmar sig som ett hov.

Jag tar svart kaffe och croissant. Fettet i brödet ger mig krafterna åter. Mathilda Rolland står i kassan. Vet hon att en fransk författare vunnit Nobelpriset?

- Ja, vi har inte följt nyheterna, men en lunchgäst berättade för mig.

Kyparen Vincent Riffaud passerar med servetten elegant över armen och inflikar att åtminstone fem gäster hittills har upplyst honom om Modiano:

- Jag känner inte till den författaren, men jag ska läsa honom nu.

 

Peter Englund beskrev ett av Modianos trick; att låta bokkaraktärer upptäcka forna jag, identiteter, genom att exempelvis återbesöka platser långt senare i livet.

Händer det också mig, nu på Kungsholmen?

Ja, på Le Petit France minns jag plötsligt vem jag var när mitt hem låg i dessa kvarter, när staden var för mig ny och underbar. Då pratade jag mycket mer, eftersom jag visste mycket mindre.

Jag ringer ett franskspråkigt par som är mina grannar numera, hon har inte hört om Modiano trots att hon lyssnat på fransk webbradio hela dagen. Hennes make är i Frankrike sedan en tid, inte heller han har nåtts av nyheten.

 

Att restaurangfolket på Kungsholmen hörde vem som vann Nobelpriset långt innan mina franska vänner fick veta, möjligen till och med innan vinnaren själv fick beskedet, kanske illustrerar vad Patrick Modiano menar när han på torsdagens presskonferens i Paris sa att "Det som har hänt de senaste fem åren ligger för nära i tiden. /.../ Det måste ha gått tid för att man ska kunna se saker på avstånd."