Bildningsmys i Döda poeters sällskap.
Bildningsmys i Döda poeters sällskap.

Sven-Eric Liedman: Hets! En bok om skolan

Publicerad
Uppdaterad
Den svenska skolan fungerar som ett ideologiskt slagfält. Karin Olsson är tveksam till att Sven-Eric Liedmans kritik gör saken bättre.
Jan Björklunds skola kommer att misslyckas. Det slår Sven-Eric Liedman fast utan att darra på manschetten.
Inte för att jag tror att marxisten Liedman skulle vilja bära sådana borgerliga accessoarer. Men jag tillåter mig att skriva så, eftersom jag förutsätter att läsarna begriper att jag inte menar det bokstavligt.
Antagligen har jag därmed utestängt en mängd personer, trots att det är ett välkänt idiomatiskt uttryck. I nya säsongen av SVT:s Klass 9A, vars första avsnitt visas på måndag, berättar svenskläraren att flera av eleverna angett att vitsippa är ett djur.
Dessa tonåringar kommer att ha enorma problem att förstå ens en oinspirerat formulerad bokrecension i en svensk dagstidning.
Jag har svårt att inte bli beklämd av Sven-Eric Liedmans argumentation i hans uppgörelse med regeringens utbildningspolitik. Han tycker det är omodernt att lära ut fakta. För fakta finns numera så lättillgängligt på internet. Jo, professor Liedman hävdar faktiskt det. Betyg gillar han inte heller, eftersom han tror att de bara fångar in lätt mätbara kunskaper.
Framtidens skola måste tvärtom vara sparsam med betyg och endast använda dem som mått på ”mänsklig mognad”. Plötsligt känns det utslitna och delvis missvisande begreppet ”flumskola” hur spänstigt som helst.
Svenskundervisning är ett bra exempel på hur viktig skolan är för att eleverna ska kunna bli engagerade medborgare, och ha möjlighet att påbörja den bildningsresa som Liedman så hett önskar dem.
Vår egen skolminister visste inte vad letargi och aritmetik betydde när SVT utsatte honom för ett ordkunskapstest. Men med liedmansk logik är det inte ett oroväckande tecken på språklig utarmning, då Björklund enkelt kan googla fram att letargi betyder håglöshet. Det viktiga är att han kan se sammanhang, samt är vetgirig och kritisk.
Nu tycker Liedman uppenbarligen inte att Björklund är så duktig på det heller. Av boktiteln att döma anser han snarare att Folkpartiledaren är en Caligula-typ med pekpinnen i högsta hugg.

Skolpolitiken kan visst må bra av mer ifrågasättande. Tyvärr blir Hets! i stora stycken lika tomt retorisk och ideologisk som Liedman anklagar dagens debatt för att vara. Det finns massor av forskning som visar vad elever behöver för att kunna utvecklas. Han gör det väl lätt för sig när han väljer att inte förhålla sig till den.
Men Liedmans exposé över den förändrade synen på bildning och utbildning är också upplysande och kritiken av den alltmer instrumentella inställningen till högskolan viktig. Bolognaprocessen, som samordnar den akademiska utbildningen i ett femtiotal europeiska länder, har ett uttalat mål att göra studenterna mer ”anställningsbara”.

Studenter som fritt söker kunskap, särskilt inom de humanistiska och samhällsvetenskapliga disciplinerna, göre sig icke besvär. Man ska studera snabbt och ”rätt” ämnen.
Liedman blir också brännande när han vågar blotta de problem som hans vision kan innebära. Han tycker att den moderna ”massutbildningen” är något i grunden eftersträvansvärt. Samtidigt känner han sorg över att den vanligaste frågan i seminarierummet blivit ”kommer det här på tentan?”. Humboldts ideal är svåra att upprätthålla när universitetsläraren måste slussa igenom fler studenter per termin än det går att lära sig namnet på.

Liedmans beskrivningar av problemen i den högre utbildningen är lika relevanta och träffande, som hans idéer om grund- och gymnasieskolan är verklighetsfrämmande. Anledningen till det är lätt att räkna ut: han är själv akademiker. Grundskolan verkar han däremot inte ha besökt sedan 50-talet.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag