Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svein Nyhus: Sånt som är

Foto: Ill. Svein Nyhus
Hanna Höglund läser en ångestartad berättelse med ett smygkristet budskap.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

FAKTA

BILDERBOK
SVEIN NYHUS | Sånt som är | Översättning Nils Sjödén | Daidalos | Ålder 3+

Sånt som är av Svein Nyhus är en norsk skapelseberättelse gjord för högläsning, där den lille pojken Eli med sitt gudsanspelande namn är demiurg och mot slutet skapar en helt ny människa.
Prettovarning är härmed utfärdad för den nya titeln i annars filosofiteoretiska förlaget Daidalos nordiska bilderbokssatsning.
Den är som sig bör en ångestartad berättelse och har ett omslag som är precis så lagom abstrakt-expressionistiskt att det skulle platsa i Moderna museets presentshop och inte får en vuxen med snygg bokhylla att skämmas.
Jag kan inte komma ifrån känslan att detta egentligen inte är en bok för barn utan för vuxna, där det smygkristna budskapet lindats in i varsamma fikonlöv och sedan trollats bort bland skitiga konturlinjer.
Varannan sida listar och ritar Nyhus saker som växer, som någon skapar, som "går över och är borta". En tom fåtölj med bildtexten "En mormor", till exempel.
Först banalt och sedan rätt ner i döden.
Men: bilderna som får avgrunder att öppna sig kan också få skratt att bubbla i bröstet. Det är en effektiv berättelse uppbyggd av återkommande mantran. Och så är Nyhus feminist och ritar aktiva flickgestalter som hela tiden gör saker, som är simmande prinsessor, fotbollsspelare eller rapar och snorar. Sådant som kvinnor så sällan får göra i barnlitteratur.
Om det inte vore för beräkningen skulle jag kalla boken för avantgardistisk småbarnslitteratur som inte väjer för något.