Marty och Gunny på Minh mat. Foto: PrivatMarty och Gunny på Minh mat. Foto: Privat
Marty och Gunny på Minh mat. Foto: Privat
Ur "Jösses flickor" när det begav sig. Foto: JAN DELDENUr "Jösses flickor" när det begav sig. Foto: JAN DELDEN
Ur "Jösses flickor" när det begav sig. Foto: JAN DELDEN
Lindström och Luuk åt också vietnamesiskt. Foto: BO HÅKANSSON, BILDUPPDRAGETLindström och Luuk åt också vietnamesiskt. Foto: BO HÅKANSSON, BILDUPPDRAGET
Lindström och Luuk åt också vietnamesiskt. Foto: BO HÅKANSSON, BILDUPPDRAGET

"Svårt att säga nåt om kvinnosaken utan att få smisk"

Publicerad

I det nya avsnittet av "Lunch med Montelius" äter Gunilla och Martina vietnamesiska vårrullar på Minh mat i Vasastan. 

Lyssna
Lyssna på Lunch med Montelius – avsnitt 105

Avsnittet spelas in på internationella kvinnodagen och det betyder bland annat att Gunilla har rätt att Donald Trumpa-sig om Fredrik Lindström men också att Gunilla och Martina uppehåller sig en stund kring kvinnosaken. 

– Det är svårt att säga någonting om kvinnosaken utan att få smisk från något håll, säger Martina. 

De pratar om antologin ”Brev till min dotter” där kvinnor skriver vad de önskar för sina döttrar. Martina är en av skribenterna. 

– Om jag var den unga kvinnan som alla vänder sig till skulle jag vilja hålla för öronen och skrika, säger Gunilla.

– När man skriver i en sån där antologi pratar man med sig själv som barn, säger Martina.

Kulturtanterna påminner sig några mindre goda råd som givits till unga kvinnor och övergår sedan till att dryfta poddar och dåligt debattklimat. 

Den ena podden som avhandlas är Jamie Mortons roliga ”My dad wrote a porno” och den andra är ”The usual suspects” där tre liberaler kommenterar samtiden. Den sistnämnda får Martina att se ut som om hon har svalt något oaptitligt, men Gunilla försvarar podden på grund herrarnas positiva inställning till invandring.

– Men grunden för resonemangen är så väsensskilda, invänder Martina.

– Kan man inte för en gångs skull bryta sig loss från den, undrar Gunilla.

– Det är svårt att komma runt olika antaganden vi gör om varandra. Man skulle behöva sätta en skärm framför.

– Som vid provspelningar till symfoniorkester, säger Gunilla

– Ja! "Opinion Live" borde göra som i "Vem tar vem", säger Martina.

LYSSNA PÅ DET NYA AVSNITTET HÄR: "VEM TAR VEM" 

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag