ELITFUSK. Inga skatter är låga nog för den som inte vill betala. Foto: Alex LjungdahlELITFUSK. Inga skatter är låga nog för den som inte vill betala. Foto: Alex Ljungdahl
ELITFUSK. Inga skatter är låga nog för den som inte vill betala. Foto: Alex Ljungdahl
Daniel Suhonen, chef för idéinstitutet Katalys och medarbetare i Expressen Kultur. Foto: Tommy PedersenDaniel Suhonen, chef för idéinstitutet Katalys och medarbetare i Expressen Kultur. Foto: Tommy Pedersen
Daniel Suhonen, chef för idéinstitutet Katalys och medarbetare i Expressen Kultur. Foto: Tommy Pedersen
Bank i blåsväder. Foto: Tommy PedersenBank i blåsväder. Foto: Tommy Pedersen
Bank i blåsväder. Foto: Tommy Pedersen

Suhonen: Eliten stjäl från Sveriges välfärd

Publicerad

I skatteparadisen göms 500 svenska miljarder som hade kunnat gå till vår gemensamma välfärd. Trots rekordlåga skatter fuskar eliten som aldrig förr. Nu krävs en vänster som vågar peka på samhällets verkliga parasiter, menar Daniel Suhonen.

På Östermalm sitter en tidigare kulturminister och moderat partiledare och misstror journalistiken. I en annan ände av stan ringer en överdirektör och en generaldirektör på Skatteverket upp sin gamla polare från den borgerliga regeringen för att varna att SVT kollar hans skatteplanering. ”Det skulle se bra ut”, att förvarna honom. Inför vem kan man fråga sig.

Samtidigt har betydande delar av den svenska ekonomiska eliten pekat långfinger åt skattebetalarna med sina systematiska, avancerade och dyra upplägg för att slippa bidra till det allmänna.

Till sin hjälp har man våra storbanker – Nordea, SEB, Swedbank.

Bankerna spinner som maskar

De svenska storbankerna drog in 100 miljarder i vinst på småsparare och vanliga bankkunder i fjol. Nu ser vi hur ledningarna för dessa banker spinner som maskar när de skickas ut för att förklara att ”Sånt där gjorde vi förr, men inte längre”, fast ”förr” visar sig vara i december 2015.

Expressen har nyligen på nyhetsplats visat upp en rad socialdemokratiska toppolitikers vandring in i näringslivet, deras stora gods, dyra bilar, höga arvoden och inte minst uppdragen som flera av dem har åt kapitalet. De har bytt sida men bedyrar hur solidariska de är.

 

Se Daniel Suhonen möta Håkan Juholt.

 

Kanske är det den avgörande bestående skillnaden allt kokar ner till: borgerliga pampar skiter i samhället och skattefuskar, socialdemokratiska sviker sin klass men betalar skatten. Alltid något, men argumentet faller i samma stund någon av dessa toppsossar avslöjas med skatteupplägg.

Eliten sammansvetsad och girig

Lägger man ihop några artiklar från de senaste veckorna får man en ruggig bild av den svenska ekonomiska och politiska eliten.

Bilden av en sammansvetsad, korrumperad, underbeskattad och girig grupp som anser att de intet hava att frukta.

Man säger att fisken ruttnar från huvudet.

Vi vet nu också att sänkta skatter inte hjälper för att få eliten att vilja betala. Skatterna har inte varit lägre på decennier och ändå fuskar de som aldrig förr.

 

Läs även "Vänsterdebattören ger Aida Hadzialic rätt".

 

De vill helt enkelt inte betala sin andel och därför måste straffen för deras brott skärpas, resurserna till eko-polis och myndigheter höjas. Låt det brinna av flit i deras revisionsbyråer. Låt dem ligga sömnlösa om nätterna.

500 miljarder utanför välfärden

De svenska mästarna i skattesmitning har 500 miljarder i skatteparadis. Tillsammans med skatteplanerande företag skulle det ha gett det svenska samhället en skatteintäkt på 46 miljarder bara i år som kunde ha använts till välfärden – exempelvis till 120 000 nya undersköterskor.

Och i radhus, lägenheter och överbelånade villor sitter lågbetalda människor och känner stanken från en elit som checkat ut, samtidigt som främlingsfientliga krafter gör allt för att säga att det är invandrarnas och flyktingarnas fel, alltihop.

Oj vad det här landet förtjänar en vänster som pekar uppåt, och förklarar att det är de där uppe som är parasiterna.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra texter.

Daniel Suhonen
Daniel Suhonen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag