Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Suffragetter och syslöjd i centrum

Inger Möller Degerfält, månadens kulturtant.
Foto: Vimeo
Gunilla Brodrej och Martina Montelius lunchar.

"Lunch med Montelius": Gunilla och Martina övermannas av kvinnosaken och hyllar månadens kulturtant. Lyssna via Itunes eller i mp3-spelaren.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I det senaste avsnittet av podden "Lunch med Montelius" äter kulturtanterna grekiska burgare på biografen Saga medan de ser filmen "Suffragette".

Gunilla och Martina övermannas av känslor för rösträttsaktivisterna och undrar hur de själva förvaltar arvet från suffragetterna.

En som gör det är i alla fall månadens kulturtant i januari, Inger Möller Degerfält, som är textillärare samt syslöjdsaktivist. Motiveringen lyder:

"För hennes bidrag till Sveriges konstnärliga fortlevnad, undervisandet av barn i slöjdandets konst samt förmedlandet av kunskap till världen utanför klassrummets väggar".

- Suffragetternas paroll var ju att man skulle agera, inte bara prata. Att vara en skapande människa och inte bara en konsumerande, påminner kulturtanterna.

- Jag har en liten sjua som jobbar med att bli goda planetskötare nu, de syr just nu var sin egen T-shirt, så att de i alla fall en gång i livet har fått göra ett plagg själva, säger månadens kulturtant, som blir uppringd och hyllad i detta avsnitt.


Följ "Lunch med Montelius" på Facebook - där kan du kommentera och se ett klipp på månadens kulturtant Inger Möller Degerfält.