Anna Hellgren. Foto: MIKAEL SJÖBERGAnna Hellgren. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Anna Hellgren. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Mässling. Foto: COLOURBOXMässling. Foto: COLOURBOX
Mässling. Foto: COLOURBOX

Studio Ett borde läsa på om vaccinvägrarna

Publicerad

Medan mässlingen härjar bjuder SR in vaccinmotståndare till debatt.

Anna Hellgren förklarar varför det är solidariskt att sätta sprutan i sina barn.

Höj dina och världens vibrationer genom tankar, levande växter och barfotapromenader! Förebygg och överlista kräksjukan med kollodialt silver, men var noga med att det når tarmen i tid! Ät rätt mat så kommer ditt immunförsvar att skydda dig mot mässlingen.

Låter det tossigt? En aning ... världsfrånvänt? Det hindrade inte SR:s flaggskepp Studio Ett från att i går ha med upphovskvinnan till ovanstående påståenden i ett långt inslag om det pågående mässlingsutbrottet i Stockholm – utan motfrågor till tvärsäkra uttalanden om att mässlingsvaccin är farligare än själva sjukdomen och att rätt balanserad kost hursomhelst gör vaccinering överflödig. 

Vaccinmotstånd i Studio Ett

Självklart är det inte den inbjudna trebarnsmammans fel att hon sitter i Studio Ett och vräker ur sig låtsasargument, utan ännu ett sorgligt utslag av den grasserande public service-sjukan att behandla alla "åsikter" som likvärdiga, även när det gäller vetenskap. 

Ingen och inget slipper undan Debatten. 

Här är lite fakta till nästa gång public service faller för frestelsen att röra om lite i grytan:

Varje år dör runt 130 000 människor på grund av mässling. De flesta är barn under fem år.

Risken att få svår hjärnhinneinflammation av mässling är 1 på 1000. Risken att få samma sjukdom av ett mässlingsvaccin är 1 på 3 000 000.

Det är heller inte konstigt att det är just i Stockholm som det pågående mässlingsutbrottet sker. Varken Stockholm eller Södertälje – dit hittepåmedicinarna i antroposofiska Järna hör – når upp till den vaccinationsgrad på 95 procent av befolkningen som krävs för att förhindra större utbrott. 

Mässling i Stockholm

Faktum är att den allmänna vaccinationsviljan är så låg i huvudstaden att till exempel Södersjukhuset måste lägga resurser på informationskvällar om vad vaccin är och varför de kan vara bra. Anslagen på stadens barnavårdscentraler är försiktigt formulerade för att inte stöta sig med tveksamma och resursstarka föräldrar. Enligt vårdpersonal vill många vaccinovilliga föräldrar inte utsätta sina små ögonstenar för onödigt lidande: Det finns ju knappt någon mässling/polio/kikhosta kvar längre (sic), och det är jobbigt när bebisar blir ledsna och kanske får feber efteråt. 

Något säger mig att samma föräldrar knappast tvekar en sekund inför sprutorna till Thailandsresan. 

Sverige har dock, och än så länge, vaccinationsnivåer de flesta stater bara kan drömma om, och mamman i Studio ett hade varit lätt att avfärda som en kuriositet om det inte vore för att vaccinmotstånd är en växande och global rörelse. Den består av en fascinerande blandning naturfetischister (rätt mat och kollodialt silver botar det mesta och om det inte funkar är det bara nyttigt och bra för det uppväxande släktet att gå igenom sjukdomar eftersom feber är psykiskt utvecklande), religiösa (guds skapelse är perfekt och behöver inga vaccin), konspiratörer (Systemet och Läkemedelsbolagen vill att vi ska vaccineras för att tjäna pengar) och pseudovetenskapliga hobbyforskare (vaccin leder till autism, förstör immunförsvaret och förgiftar kroppen med kvicksilver och/eller aluminium). 

Donald Trump mot vaccin

Föga förvånande ifrågasätter Donald Trump det amerikanska vaccinationsprogrammet för barn. 

De allra flesta vill så klart inget illa, även om deras propaganda gör stor skada – inte minst i utvecklingsländer där massiva desinformationskampanjer gör en redan epidemiologiskt svår situation svårare.

Och likt de allra flesta konspirationsteorier äger vaccinmotståndets argument åtminstone några korn av sanning. Inget vaccin är riskfritt, även om riskerna med själva sjukdomen är oändligt mycket större. Och visst tjänar läkemedelsbolag stora pengar. 

Men i slutänden handlar vaccinationer om något så otidsenligt som solidaritet. Vacciner är till för att skydda samhällets svagaste: Nyfödda, gravida, gamla, människor med nedsatt immunförsvar. Vaccinationsprogrammen är en av mänsklighetens allra mest livräddande prestationer.

Just du eller ditt barn kanske har turen att vara starka och friska individer som klarar er utmärkt utan vaccinationer. 

Alla andra gör det inte.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag