Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Storytel har fel fokus för att driva Norstedts"

Ja, bilden är ett montage förstås.

Ljudboksföretaget Storytel köper förlaget Norstedts för 152 miljoner kronor.

Lasse Winkler tror att det kan bli en skakig resa mot framtiden.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Så har då ett av de stora folkrörelseföretagen sålt själva sinnebilden för det fria ordet till en uttalad fackföreningsmotståndare. Ett tecken i tiden månne?

Storytels vd, grundare och delägare, Jonas Tellander tvingade nyligen bort den fackförening som fanns på Massolit. Han tyckte det blev för krångligt att driva affärer med facket inblandat.

Den 200-åriga kulturinstitutionen Norstedts har gått knackigt och tappat fokus under senare år. Det är därför KF säljer. Så Norstedts behöver en ägare med en klar idé och ett fokus på förlagsgruppens kärnaffär: en bred och kvalificerad pappersboksutgivning.

Storytel är totalt dominerande på streamade ljudböcker i Sverige. På Amazonliknande vis har de i stort sett ensamma byggt den marknaden. De har under senare år visat stor skicklighet och stort mod i utvecklingen av sitt företag.


LÄS OCKSÅ: Storytel köper förlaget Norstedts

Storytels historia

Men tittar man på Storytels historia kan man ändå bli lite fundersam. När Storytel köpte Massolit förlag förra året så tog man det man ville ha och rensade bort resten. All fackboksutgivning lades ner. Ja, egentligen all utgivning som man bedömde inte skulle fungera i ljudboksformat. Det var en utgivning som bara ett par år tidigare varit ledande i Sverige under namnet Ica bokförlag.

Genom köpet av Norstedts får Storytel tillgång till en stor och bred bokutgivning, inklusive en omfattande backlist som de kan göra ljudböcker av. Norstedts har totalt missat den utvecklingen och här finns en veritabel skatt att ösa ur. Det är det primära i affären. Redan här kan Storytel plocka hem större delen av den ytlig sett låga köpeskillingen på 152 miljoner kronor.

Affären stärker dem strategiskt i kampen med framför allt Bonniers och dess ljudbokstjänst Bookbeat. Det stärker dem också i förhandlingar med andra förlag och man kommer att kunna ställa hårdare villkor.


LÄS MER: Kulturbärande små bokförlag tar täten

Risk för konflikter

Men resten? Storytel har fel fokus för att driva Norstedts och de saknar erfarenhet och tradition. De har vid köpet ingen uttalad idé om hur man driver ett diversifierat förlag – ett förlag med en roll och en tradition som är viktig för bredden och balansen i bokutgivningen i Sverige. Storytel säger att man ska behålla nuvarande ledning som ett slags garant. Men det kommer knappast att hända. Här handlar det om två totalt olika företagskulturer som ska fogas samman, samtidigt som Norstedts behöver ses över. Konflikterna kommer sannolikt att bli många.

I slutändan handlar det dock om två saker. Kan Storytel växa och fokusera på Norstedts affär eller kommer man att slimma ner förlagsgruppen till det som direkt gynnar Storytels kärnverksamhet och lägga ner eller sälja ut resten?

Om det sistnämnda sker så får det långtgående konsekvenser för den svenska bokbranschen. 


Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.


Lasse Winkler

Kulturen@expressen.se 

Lasse Winkler är frilansjournalist och tidigare chefredaktör för Svensk bokhandel.