Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stort upprop: Frige Gui Minhai, Kina!

Gui Minhai.
Foto: PRIVAT / ANGELA MINHAI
Eva Bonnier, förläggare.
Foto: Wikimedia Commons.
Partiledare Jonas Sjöstedt (V).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Lisa Nilsson, artist.
Foto: /ALL OVER PRESS /

Idag publiceras över hela Sverige ett brett upprop till stöd för den svenska bokförläggaren och författaren Gui Minhai.

Partiledaren Jonas Sjöstedt, Publicistklubbens ordförande Anna Hedenmo och Svenska Akademiens Göran Malmqvist är några av undertecknarna.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | UPPROP.  Två och ett halvt år har nu gått sedan kinesiska agenter grep den svenske medborgaren, bokförläggaren Gui Minhai i hans semesterbostad i Thailand och förde honom till Kina. I januari 2016 framträdde han på kinesisk tv och förklarade i en uppenbart framtvingad och falsk redogörelse att han frivilligt överlämnat sig till de kinesiska myndigheterna för att avtjäna sitt straff för ett trafikbrott han begått år 2003. Han sa sig inte vilja ha något stöd från de svenska myndigheterna.

I oktober 2017 släpptes Gui Minhai ur fängelset, och de kinesiska myndigheterna lät förstå att han nu var fri. Men så förhöll det sig uppenbarligen inte. Den 20 januari i år steg han på ett tåg i Shanghai för att tillsammans med två svenska diplomater resa till Peking och där besöka svenska ambassaden. Innan tåget anlände till Peking, dök emellertid ett tiotal poliser upp och grep honom inför ögonen på de svenska diplomaterna. 

Kinesisk tv

Sedan dess sitter han på nytt fängslad. Den 9 februari framträdde han ännu en gång på kinesisk tv. Nu klandrade han de svenska myndigheterna för att ha utnyttjat honom som en schackpjäs i ett politiskt spel och förklarade på nytt att han inte önskade något bistånd från svensk sida. Dessa uttalanden inför tv-kamerorna saknar all trovärdighet och får oss att tänka på 1930-talets så kallade Moskvaprocesser. 

Under vintern och våren har företrädare för den svenska regeringen, Europeiska Unionen samt flera människorättsorganisationer och enskilda personer protesterat mot behandlingen av Gui Minhai och krävt att han ska friges. Tyvärr har Kinas regering svarat med aggressiva utfall mot framför allt Sveriges regering för att lägga sig i Kinas inre angelägenheter. Men Gui Minhai är svensk medborgare, och det är en självklar uppgift för Sverige att tillvarata hans intressen

Allvarlig kränkning

De kinesiska myndigheternas agerande mot Gui Minhai strider mot grundläggande rättsprinciper och utgör en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna. De grundläggande rättsprinciperna och människorätten gör inte halt vid Kinas eller något annat lands gränser.

Utfallen mot Sverige skadar förbindelserna mellan Sverige och Kina. Det är både sorgligt och oroande med tanke på den avgörande roll som umgänge över nations- och kulturgränserna spelar för en fortsatt positiv utveckling i världen.   

Kina är en stormakt som utövar stort ekonomiskt, politiskt och kulturellt inflytande över hela världen. Ledarna i Peking har gjort klart att de anser Kina redo att spela en ledande och ansvarsfull roll i världen. Ofta hänvisar de till det stolta inhemska kulturarvet som en tillgång för Kina och övriga världen. Agerandet mot Gui Minhai står emellertid i bjärt kontrast till ledarnas stolta proklamationer. 

Stefan Löfven mötte Kinas president Xi Jinping 2015.
Foto: SVEN LINDWALL

Den kinesiska kulturen

Ett mer än 2000 år gammalt kinesiskt talesätt säger ”Att kunna ändra sig när man har begått ett fel – ingenting är mera gott än detta”. En tanke djupt förankrad i den kinesiska kulturen. Inför Sveriges nationaldag i morgon uppmanar vi nu de kinesiska myndigheterna att genast frige Gui Minhai. Samtidigt stöder vi Sveriges regering, Europeiska Unionen och alla de organisationer och enskilda människor, som engagerat sig i Gui Minhais fall, i deras ansträngningar att verka för hans frigivning.Av Kristina Ahlinder, direktör Svenska Förläggareföreningen

Bengt Albons, fd Kinakorrespondent för Dagens Nyheter

Gunnar Ardelius, ordförande European Writers’ Council

Kurdo Baksi, författare

Channa Bankier, konstnär 

Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN 

Anders Q Björkman, bitr kulturchef Svenska Dagbladet 

Tomas Bolme, skådespelare 

Eva Bonnier, styrelseledamot International Publishers Association 

Ove Bring, professor emeritus i internationell rätt

Anna Gustafsson Chen, översättare

Rakel Chukri, kulturchef Sydsvenskan

Cecilia Ekebjär, kulturchef Mittmedia

Martin Svensson Ekström, lektor i kinesiska, Göteborgs universitet; redaktör, Östasiatiska muséets bulletin (BMFEA)

Lars Ellström, bankman och sinolog

Magnus Fiskesjö, fd kulturattaché vid Sveriges ambassad i Kina och fd chef för Östasiatiska museet

Fredrik Fällman, lektor i kinesiska vid Göteborgs universitet

Eva Gedin, ordförande Svenska Förläggareföreningen

Helena Giertta, chefredaktör Journalisten

Göran Greider, chefredaktör Dala-Demokraten

Anna Hedenmo, ordförande Publicistklubben 

Richard Herold, förläggare

Lisa Irenius, kulturchef Svenska Dagbladet

Marja Kaikkonen, professor i sinologi Stockholms universitet

Martin Kaunitz, förläggare 

Johan Lagerkvist, professor i Kinas språk och kultur Stockholms universitet

Cecilia Lindqvist, författare och professor

Torbjörn Lodén, sinolog

Lisa Nilsson, musiker/artist 

Göran Malmqvist, professor emeritus

Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet

Daniel Nordström, chefredaktör VLT, Norrtelje Tidning, Länstidningen Södertälje, Nynäshamns-Posten, Arboga Tidning, Bärgslagsbladet, Fagersta-Posten och Sala Allehanda

Ingrid Norrman, fd kulturchef Göteborgs-Posten

Ingvar Oja, journalist

Jojje Olsson, författare/journalist

Karin Olsson, kulturchef Expressen 

Bengt Pettersson, sinolog

Hans Ingvar Roth, professor i mänskliga rättigheter Stockholms universitet

Irmy Schweiger, professor i Kinas språk och kultur Stockholms universitet

Per Sevastik, tidigare professor i mänskliga rättigheter vid Pekings universitet

Jonas Sjöstedt, partiledare (V)

Björn Skala, ambassadör Peking 1988-1993

Svante Weyler, förläggare 

Björn Werner, kulturchef GP

Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter


GUI MINHAI

Gui Minhai är förläggare och författare. Han kom till Göteborg för att studera, men efter massakern på Himmelska fridens torg 1989 sökte han asyl och blev 1996 endast svensk medborgare. I Göteborg doktorerade han och bildade familj. 

I oktober 2015 kidnappades han av kinesiska agenter i sin semesterbostad i Thailand. Gui drev då en framgångsrik förlags-och bokhandelsverksamhet i Hongkong specialiserad på böcker om kinesiska politikers privatliv och annat av känslig natur för diktaturen.

24 oktober förra året meddelade Kina att man hade släppt Gui Minhai, men han befann sig då under övervakning och starka restriktioner. Han greps igen den 20 januari i år då han var i sällskap med svensk ambassadpersonal. Gui Minhai har visat symptom på sjukdomen ALS och är i stort behov av läkarvård.

LÄS MER - I Hongkong står striden mellan västvärlden och Kina