Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stort om små

BARNETS BLICK. Beatrice Alemagna i sin ateljé.

Alexandra Sundqvist läser en delikat, livsförstorande historia.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

BILDERBOK

Beatrice Alemagna

Vad är ett barn?

Översättning Ida Andersen

Bokförlaget Mirando

Italienska Beatrice Alemagna, född på 70-talet och uppvuxen i barnbokens högborg Bologna, har gett ut fler än 20 illustrerade barnböcker. Många av dem prisade.

Nu kommer hennes första bilderbok på svenska. Och visst är det på tiden.

"Vad är ett barn?", utgiven på det nystartade bokförlaget Mirando, är något så delikat som en existentiell och livsförstorande historia om vad det är att vara barn. Eller människa, om man så vill.

För Alemagna vet att detta med att vara barn är ett tillstånd, som inte kan eller bör värderas. Och inte alltid går att ta på, åtminstone inte så enkelt som man kan tro. Det finns ju barn i vuxna och stora i små kroppar, till exempel.


Hon har valt en delvis teknisk form för att svara på frågan i en anekdotisk, poetisk form (jag vill tala om barndom som om den är ett objekt eller ett djur, säger hon). Medan illustrationerna, en blandteknik av teckning och kollage, visar en kantig porträttflora av barn, lika rik och mångfacetterad som deras brokiga känsloliv.

I "Vad är ett barn"? samsas det lilla med det kosmiskt stora - och ibland svåra. Argentinska Isol lotsar barnet genom socialiseringsprocessen i en vuxenvärld som inte alltid är helt logisk i "Petit, monstret". Precis så antar Alemagna barnets blick på världen och på vuxna.

På de där som, till skillnad från barnen, vill sova i mörkret och bara gråter när ingen ser. Som äter bönor med smör, som blir tokiga på konstiga saker som trafiken, eller på att telefonen inte ringer.


Att boken dessutom har ett ovanligt stort format, indikerar att den ska läsas tillsammans. Skapa möten, inbjuda till samtal mellan liten och stor någonting som känns extra angeläget i en tid där sagostunderna vid sängkanten blir allt färre medan läsförståelsen hos de något äldre barnen fortsätter att minska.

Vad är ett barn? är en väldigt rolig bok, fylld av medkänsla och nyfikenhet gentemot så väl stora som små. Ett humanistisk praktverk, som gör läsestunden vid sängkanten, större. För så väl liten som stor. Igen! Läs barnen igen, mamma! ropas det i mörkret, långt efter att lampan slocknat.


Alexandra Sundqvist

kulturen@expressen.se