BARNETS BLICK. Beatrice Alemagna i sin ateljé.
BARNETS BLICK. Beatrice Alemagna i sin ateljé.

Stort om små

Publicerad

Alexandra Sundqvist läser en delikat, livsförstorande historia.

Italienska Beatrice Alemagna, född på 70-talet och uppvuxen i barnbokens högborg Bologna, har gett ut fler än 20 illustrerade barnböcker. Många av dem prisade.

Nu kommer hennes första bilderbok på svenska. Och visst är det på tiden.

"Vad är ett barn?", utgiven på det nystartade bokförlaget Mirando, är något så delikat som en existentiell och livsförstorande historia om vad det är att vara barn. Eller människa, om man så vill.

För Alemagna vet att detta med att vara barn är ett tillstånd, som inte kan eller bör värderas. Och inte alltid går att ta på, åtminstone inte så enkelt som man kan tro. Det finns ju barn i vuxna och stora i små kroppar, till exempel.

 

Hon har valt en delvis teknisk form för att svara på frågan i en anekdotisk, poetisk form (jag vill tala om barndom som om den är ett objekt eller ett djur, säger hon). Medan illustrationerna, en blandteknik av teckning och kollage, visar en kantig porträttflora av barn, lika rik och mångfacetterad som deras brokiga känsloliv.

I "Vad är ett barn"? samsas det lilla med det kosmiskt stora - och ibland svåra. Argentinska Isol lotsar barnet genom socialiseringsprocessen i en vuxenvärld som inte alltid är helt logisk i "Petit, monstret". Precis så antar Alemagna barnets blick på världen och på vuxna.

På de där som, till skillnad från barnen, vill sova i mörkret och bara gråter när ingen ser. Som äter bönor med smör, som blir tokiga på konstiga saker som trafiken, eller på att telefonen inte ringer.

 

Att boken dessutom har ett ovanligt stort format, indikerar att den ska läsas tillsammans. Skapa möten, inbjuda till samtal mellan liten och stor någonting som känns extra angeläget i en tid där sagostunderna vid sängkanten blir allt färre medan läsförståelsen hos de något äldre barnen fortsätter att minska.

Vad är ett barn? är en väldigt rolig bok, fylld av medkänsla och nyfikenhet gentemot så väl stora som små. Ett humanistisk praktverk, som gör läsestunden vid sängkanten, större. För så väl liten som stor. Igen! Läs barnen igen, mamma! ropas det i mörkret, långt efter att lampan slocknat.

 

Alexandra Sundqvist

kulturen@expressen.se

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag