Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Större utmaning vara tjej och inte duktig"

Foto: EMIL NORDIN EXP
Foto: /IBL

I ”En varg söker sin pod” kritiserar Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli boken ”Duktiga flickors revansch” av Birgitta Ohlsson. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Liberalernas Birgitta Ohlsson utkom nyligen med debattboken ”Duktiga flickors revansch". Där hävdar hon att samhällets syn på högpresterande flickor ”skevar”, och att vi har mycket att lära av dem. Duktigheten kan möjliggöra klassresor och krossa glastak, skriver hon.

 

LÄS MER: Birgitta Ohlsson om striden: "Det var tufft" 

 

Boken har väckt debatt, och i det senaste avsnittet av "En varg söker sin pod" säger Liv Strömquist att Birgitta Ohlssons analys är slapp. 

– Det är ofta genom att bryta regler och vara rebell, som man kommer någonstans, och det är ju så män gör, säger Liv Strömquist. 

– Och nu är det ännu mer så när arbetslivet ser ut så, och då blir det så himla konstigt att säga att man bara ska göra det som samhället säger åt en att göra.

 

Birgitta Ohlsson. Foto: JENS L'ESTRADE

 

Icke-duktiga utsätts för repressalier

Liv Strömquist säger att pojkar tidigt i livet får lära sig att gå sin egen väg och tänka självständigt. När flickor gör detsamma så utsätts de för repressalier från omgivningen. 

Vad Birgitta Ohlsson i själva verket gör, enligt Liv Strömquist, är att hon bekräftar en för kvinnor skadlig norm och presenterar den som en feministisk landvinning.

– Jag upplever att det är en större utmaning att vara en tjej och att inte vara duktig, säger Liv Strömquist. 

 

LÄS MER: Förlåt pappa - jag blev en egofeminist 

 

Det är inte synd om högpresterare

Caroline Ringskog Ferrada-Noli säger i podden att det är ”ett skämt” att svenska högpresterande kvinnor skulle vara stigmatiserade. Resonemanget grundar sig i ett vithetsprivilegium, tycker hon.

Liv Strömquist tror att det är samhällets individfokus gör folk mottagliga för Birgitta Ohlssons budskap. 

– Många går omkring med inflammerade egon, och det är väldigt lätt att skapa ett narrativ på det sättet. Man låter oförrätterna bygga ens berättelse, säger Liv Strömquist.  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!