Stöket får biblioteket att inte våga ha öppet

Paulina Neuding, journalist och jurist.
Foto: Maria Hansson
Bäckby centrum i Västerås.

Biblioteket skulle skapa trygghet i det utsatta Bäckby. I stället drar det nu ner på öppettiderna på grund av den bråkiga miljön.

Paulina Neuding träffar politiker och personal som ser tilliten gröpas ur.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

En skylt informerar om att platsen är kameraövervakad. Bäckby är ett av de 53 områden i Sverige som enligt polisen är särskilt präglade av kriminalitet. Västerås har flest bilbränder per invånare i Sverige, och läget är särskilt illa på Bäckby och intilliggande Råby.

Bäckby Centrum ser ut som tusen andra förortstorg, med låga byggnader i rött tegel. På ena sidan ligger matbutik och apotek, på den andra det nyrenoverade Bäckbyhuset med fritidsgård, högstadium och bibliotek. Upprustningen av huset beskrevs av kommunledningen som en brottsförebyggande åtgärd, och en del av en större satsning på området. Det invigdes med folkfest förra hösten. Västerås stad bjöd på musik, ansiktsmålning och tal av kommunstyrelsens ordförande.

Nu, drygt ett år senare, har Västerås stadsbibliotek beslutat att biblioteket i Bäckbyhuset ska få minskade öppettider. Man har fått för stora problem med ungdomar som stör och beter sig hotfullt. Även i det intilliggande Råby har man dragit ner på öppettiderna.

På de båda biblioteken är det bara en anställd som vill låta sig intervjuas, mot löfte att hon får vara anonym. Hon berättar om gäng som tar över lokalerna, skriker könsord och kastar möbler. Ungdomar har hotat och kastat böcker på henne.

– Senast i fredags kom det fram en kille till mig med ett papper där det stod hur många gånger han polisanmälts för hot och misshandel. Bara för att visa upp.

– En annan sa att han kunde ringa hit 50 killar om vi hörde av oss till polisen, att det inte skulle ’se så snyggt ut här’. De är bra på att uttrycka sig underförstått.


LÄS MER: Ungdomen är bättre än sitt rykte

Kriminella ungdomar

Hon uppfattar flera av ungdomarna som kriminella.

– De kan sitta och berätta högljutt hur de spöat upp någon. Det är ju inget man vill att barn ska behöva höra på biblioteket.

Tycker du att du fått rätt stöd från kommunen?

– Nej. Hade jag fått det hade vi inte haft det här problemet, om man ska vara krass.

Vad skulle du vilja att människor visste om din arbetssituation?

– Att man är spänd hela tiden. Även de dagar när de här gängen inte kommer hit går man och är spänd över att de ska dyka upp.

Skrämmer de dig?

– Ja, det gör de. I alla fall de äldre skrämmer mig.

Är du rädd när du inte är på jobbet?

– Nej, eftersom jag inte bor här. Men jag skulle gå in på en pizzeria i närheten en gång med kompisar, och då vände jag i dörren när jag såg en av de här killarna sitta vid ett annat bord. Ser man dem blir man på helspänn.

Fenomenet med ungdomar som trakasserar bibliotek är inte isolerat till Västerås. Bara i år har bibliotek i bland annat Staffanstorp, Halmstad, Lidköping och Eskilstuna dragits med stora problem, och i Jönköping misshandlades en kvinnlig bibliotekarie när hon försökte avvisa några killar.

– Det är oerhört olyckligt att man väljer att minska bibliotekets öppettider. Bibliotekschefen måste värna bibliotekens uppdrag, fritidsgårdar har vi redan.

Det säger Roger Haddad, riksdagsledamot för Liberalerna och kommunpolitiker i opposition i Västerås, över en kaffe i pappmugg på kafeterian i Bäckbyhuset. Under Alliansstyret 2006–2010 var Haddad kommunalråd med ansvar för utbildning och integrationsfrågor i Västerås.

– Att ändra öppettider är helt fel signal och en eftergift till de kriminella.


LÄS MER: Tysthetsnormen är väl redan lagstadgad?

Blundar för integrationsproblemen

Men det är inte första gången offentlig verksamhet i Bäckby stänger på grund av ordningsproblem och brottslighet bland ungdomar. Fritidsgården i Bäckbyhuset stängde några dagar i somras, efter att anställda hade hotats och förföljts på vägen hem. Man öppnade inte igen förrän personalen hade utrustats med bärbara personlarm. Hösten för tre år sedan attackerade ungdomar bussar med grön laser och brinnande kundvagnar, vilket ledde till att busstrafiken tillfälligt drogs in under helgkvällar. Biblioteket på Bäckby reagerade på trakasserier med minskade öppettider redan för tre år sedan, och personalen både där och på Råby har larmknappar under disken.

– Majoriteten i kommunen har blundat för integrationsproblemen här. Så fort jag har öppnat munnen om detta har kommunstyrelsen ordförande, Anders Teljebäck, svarat: "Gör inte politik av Bäckby", säger Haddad.

Vad borde man göra?

– Det måste finnas en person här permanent med mandat att skicka ut dem som stör. Nu är det ingen som har det här ansvaret, och det kan inte vara bibliotekspersonalen. Dessutom måste föräldrarna ta sitt ansvar.

Är det kriminella killar som stör?

– Delvis är det bara killar som inte har något att göra. Men några är kriminella, och vissa använder sig av unga under 18 som inte riskerar straff. Det förekommer också att män upp till 40-årsåldern ägnar sig åt narkotikaförsäljning på torget.

Ni har män på upp till 40 år som säljer droger utanför en högstadieskola?

– Ja, det förekommer.

En äldre kvinna slår sig ner bredvid oss vid kafébordet. Hon berättar att hon har besökt biblioteket i Bäckby sedan mitten av sjuttiotalet.

– För tio–femton år sedan var det här ett riktigt bibliotek. Som man var van, säger hon på bred västmanländska.

– Nu går det inte längre att läsa en tidning i lugn och ro.

Hur påverkar det dig?

– Ibland tänker jag att jag kanske ska titta in och läsa en tidning. Men av 20 gånger är det lugnt en gång, kanske. Då är det ingen idé för mig att behöva bli irriterad och säga åt folk som bara hånskrattar.

– Jag har bett personalen säga till många gånger, men de bara hukar sig, säger hon.


LÄS MER: Biblioteken måste försvaras till sista blodsdroppen

Biblioteken är inte anpassade

Mindre än tio minuters bilväg från Bäckby ligger Råby. Ett annat miljonprogramsområde, andra generiska kommunala lokaler. Biblioteket ligger i slutet av en korridor med pizzeria, småbutiker och medborgarcentrum.

I Råby har man försökt komma tillrätta med problemen genom att ändra om i lokalerna. Sittplatserna är ommöblerade, så att man inte ska kunna sitta fler än två på ett ställe. Toaletten på barnavdelningen har fått ett skarpt neonblått ljus, för att narkomaner inte ska kunna se sina vener. Det, får jag veta, har minskat problemet med drogmissbruk.

– Biblioteken har byggts upp i ett öppet samhälle, ett tillitssamhälle. De är kanske inte anpassade till en situation där människor av olika skäl kan ha beteenden som inte är acceptabla. Det fanns naturligtvis förut också, men kanske inte på biblioteken.

Det säger Anders Teljebäck, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande, när han tar emot på Västerås stadshus.

– Vi ska sätta gränser för de här killarna, men de måste också in i jobb eller studier.

Han berättar om kommunens planer för att fortsätta rusta upp Bäckby.

– Vi kommer att bygga, vilket kommer att ge fler människor som rör sig i området. På det viset blir det tryggare.

Ni vill bygga bostadsrätter för att få ett mer socioekonomiskt blandat område?

– Ja, det också.

Dessutom kräver Teljebäck starkare polisiär tillvaro i Västerås problemområden.

– Jag skriver inte under något nytt medborgarlöfte med polisen innan vi får det, säger han.

Chefen för Västerås stadsbibliotek med ansvar för Bäckby och Råby är Niclas Lindberg. I samband med förra årets biblioteksdebatt gjorde Lindberg ett uppmärksammat inlägg på Twitter där han ifrågasatte ”tysthetsnormen” på bibliotek. Lindberg avböjer att bli intervjuad.


LÄS MER: Varning för farliga bibliotek!

Biblioteken böjer sig för ungdomsgäng

I stället talar jag med Anders Lerner, direktör på Västerås kulturförvaltning. Han beskriver de ändrade öppettiderna som ”en kortsiktig, akut åtgärd”.

– Långsiktigt behöver vi bygga fungerande sociala normer och arbetssätt, säger han på telefon.

Kan ni behöva anlita väktare?

– Jag tror inte att det vore en bra lösning, men jag utesluter inte det heller.

Har du funderat på att markera allvaret i detta genom att själv ställa dig på biblioteket i Bäckby och Råby? 

– Det vore inte heller någon hållbar lösning. Jag har varit där, men på det här viset skickar vi en tydlig signal till dem som varit orosmoment.

Vore det inte en bättre signal att hålla öppet?

– Vi visar nu att den här situationen inte är hållbar för våra medarbetare, säger Anders Lerner.

Jag ställer samma fråga till kommunstyrelsens ordförande, Anders Teljebäck.

Biblioteken är en viktig demokratisk institution, det är jag säker på att du också tycker.

– Ja, självklart.

Har du funderat på att ställa dig i dörren på Bäckby och Råby och se till att man kan hålla öppet? 

– Jag är inte säker på att det skulle göra någon skillnad, säger han.

– Sådant kräver ett förordnande och en utbildning, och jag är varken väktare eller förordnad ordningsvakt.

Det är bara drygt ett år sedan Anders Teljebäck höll tal vid invigningen av Bäckbyhuset, ett projekt han har beskrivit som ett led i att göra Bäckby tryggare. Sedan dess har alltså både fritidsgården och biblioteket i huset fått inrätta sig efter ungdomsgäng.


Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga texter


Paulina Neuding

Kulturen@expressen.se

Paulina Neuding är journalist och jurist.