Stöd till ensamkommande är ingen vänsterfråga

Thord Eriksson.
Foto: Anna Rut Fridholm

Journalisten och författaren Thord Eriksson tycker inte att civilsamhällets engagemang för ensamkommande unga ska placeras på en höger-vänster-skala.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

REPLIK. Expressens Johan Anderberg skriver om crowdfunding och nämner en rad skribenter från ”högern” som samlat in pengar på det viset. 

Därefter nämner han mig som exempel på någon som har gjort samma sak, men ”i den andra änden av åsiktsspektrumet”.

Det är riktigt att jag framgångsrikt har genomfört en kampanj för att finansiera arbetet med en bok om ensamkommande och de som engagerar sig för dem, med arbetstiteln ”De som stod kvar – svenskarna som kämpade när landet gav upp.” Boken ges ut av förlaget Natur & Kultur nästa år. 

Detta placerar däremot inte in mig på någon höger-vänster-skala. Där hör inte frågan om de ensamkommande unga hemma.

Tvärtom skär frågan tvärs igenom de traditionella åsiktsleden.

Att den ändå ofta hamnar till vänster bygger på en vanlig föreställning om att det civila samhällets stora och livsviktiga engagemang för dem, är just ett vänsterprojekt.

Det är det inte.

Reflexmässigheten i att identifiera varje fråga som höger eller vänster leder helt i onödan till låsningar som inte gagnar någon debatt.

Den första person jag mötte som med brinnande målmedvetenhet lade mycket av sin fritid på att arbeta för gruppen, var en pensionerad reklambyrå-vd med förflutet som kommunpolitiker för Moderaterna.

Och jag känner till många personer med uttalad vänsterprofil som uppvisar en relativ likgiltighet i den här frågan.

Det är inte hur människor brukar rösta vart fjärde år som förklarar deras engagemang. Det avgörande är om de har haft möjlighet att direkt knyta an till ensamkommande unga.

Ju mer kontakt, desto mer absurt ter sig talet om vuxna män utan skyddsskäl som ljugit om sin ålder – den som verkligen möter dem ser mycket unga och rädda pojkar.

Ju mindre kontakt, desto mer avhumanisering och plädering för hårda tag. 

Som bekant är det i dag en hållning med flytande hemvist på i hela åsiktsspektrumet.


Av Thord Eriksson

Thord Eriksson är journalist och författare.