Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stina Wirsén kan vara bäst i landet på skräck

Ur "Liten". Foto: Ill: Stina Wirsén

Martina Montelius anbefaller "Liten", en viktig gåva från Stina Wirsén.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

BILDERBOK

STINA WIRSÉN

Liten
Bonnier Carlsen
Ålder 3+

Redan omslaget får mig att vilja trösta och beskydda. Ensam i det stora, vita står en liten, som heter Liten. Blicken är skygg och nyfiken på samma gång, och som så ofta förundras jag över Stina Wirséns förmåga att ge sina figurer motstridiga och komplexa personligheter med vad som ser ut som, men säkert inte är, enkla medel.

Liten bor med Ena och Andra. Det är mycket skrik och bråk hemma. Ena går, och Liten vill trösta den storgråtande Andra, men blir brutalt bortstött. Nu är Liten helt allena inuti sig själv. Liten och ledsen och bortslösad. Men det finns hopp!

 

Någon, en trygg figur med glasögon, bor intill. Man kan plinga på. Och Litens fröken, Fröken, finns på förskolan. Hon får höra allt, hon kramar Liten, och när hon säger: “Du är liten. Du är fin. Dig får man inte skrämma." - då är det faktiskt ytterst nära att brista för mig.

En uråldrig skräck och sorg vill ge sig till känna, men jag måste hejda den, för bredvid mig under blomlampan ligger ju min egen Minsta, som jag läser för. En som pekar, hoppas och vill att Liten ska få det bra igen.

 

Är det här för hemskt för små barn? Nej, det är livet, verkligheten, som ibland går över det outhärdligas gräns. Och då måste alla barn bli allas barn - även barnboksförfattarnas. I den här sagan blir det verkligen bättre; Liten vågar berätta, och får kärlek, omsorg och hjälp. I verkligheten är det inte alltid så. Vilket gör den här boken ännu viktigare, och ännu mer hjärtskärande.

Alla förskolor ska ha boken om Liten, tycker jag. För verklighetens Liten kan gömma sig bakom vilken som helst av de färgglada miniatyrstolar, utklädningskläder och små leksakskiosker som brukar finnas där.

 

Stina Wirsén kan vara bäst i landet på att förmedla barns känslor via bilder. Med största ömhet och varsamhet kan hon berätta även om det som är svårast att ta i, för både vuxna och barn. Det är en mycket viktig gåva, och i boken om Liten förvaltar hon den med högsta möjliga angelägenhetsgrad.

 

Följ Expressen Litteratur och Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!