Stig Sæterbakken. Foto: Jo Michael
Stig Sæterbakken. Foto: Jo Michael

Stig Saeterbakken:
Genom natten

Publicerad

Nils Schwartz läser Stig Sæterbakkens sista roman med facit i hand.

Den 24 januari i år tog Stig Sæterbakken, den norska litteraturens enfant terrible, livet av sig, nyss 46 år fyllda. Jag vet inte vilka inre demoner som drev honom, men till skillnad från norska kritiker som i fjol recenserade den roman som skulle bli hans sista kan jag inte läsa den nu utkomna svenska översättningen som något annat än ett förtäckt avskedsbrev. Man ser döden sätta sina spår överallt i texten, liksom framskrivna av en hektisk uppgivenhet. Vilket inte innebär att Sæterbakken verkligen hade sin egen förestående död i tankarna, när han skrev. Facit är den spegel vilken retrospektivt kastar sin dödsskugga tillbaka in läsupplevelsen.

Titeln antyder att här pågår en resa inte bara till nattens ände, utan en färd genom mörkret ut i ljuset. Det är också vad som skenbart sker – i bokens sista kapitel möter vi en till synes harmonisk tvåbarnsfamilj som firar jul och nyår, inte bara en gång utan som ett slags återkommande ritual år efter år. Harmonin blir på så sätt mera lik en påtvingad upprepning, vilken enligt Freud är granne med dödsdriften. Kapitelrubriken är mycket riktigt "Ickeriket".

 

Förutom denna epilog består romanen av två skilda förlopp, med olika symboliska förtecken. Första hälften är en realistisk skildring av ett äktenskap i kris. Berättarjaget, tandläkaren Karl Meyer, har bedragit sin hustru Eva med en annan kvinna i en flyktig förbindelse. Den som reagerar starkast på den hotande skilsmässan är tonårssonen Ole-Jakob som en kväll dricker sig berusad, stjäl familjens bil, styr vad det verkar avsiktligt över på fel sida av vägen och förolyckas i en frontalkrock.

Sonens död gör Karls redan tunga skuldbörda närmast övermäktig. I romanens andra hälft ger han sig ut på en halvt surrealistisk, halvt allegorisk odyssé genom Mellaneuropa, "i den overkliga förhoppningen att det finns ett annat liv, en annan plats, i tron på en nystart, i tron på vad som helst".

I Bratislava besöker han ett övergivet hus, i vilket den som frivilligt inträder gör det för att få "det man inte vill ha, i stället för det man vill ha". Även här anar man en freudiansk symbolik.

Karl räddar också, som han tror, en kvinna som ser ut att vilja kasta sig i Donau. Hon blir rasande eftersom hon inte alls tänkt begå självmord utan bara fotografera det strömmande vattnet. De försonas dock och kvinnan berättar då att hennes bror tagit livet av sig.

Det är som om Sæterbakken här och var sticker in små brasklappar om sitt eget förebådade dödsfall mellan boksidorna. Hans sista bok blev hursomhelst hans bästa.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag